Vækstaftale med penge til billigere færgebilletter og bredbånd i yderområder

Vækstaftale sætter penge af til lavere færgetakster. Foto: Rolf Larsen.

Vækstaftale sætter penge af til lavere færgetakster. Foto: Rolf Larsen.

Regeringen har i dag indgået en vækstaftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, som bl.a. afsætter penge til bredbånd til yderområder og lavere færgetakster.

Aftalens første punkt er “Nedsættelse af færgetakster for passagerbefordring til og fra øer”. Heri slås det fast, at færgerne den eneste vej til omverdenen for beboerne på landets mindre øer og ø-kommuner.

Aftaleparterne er enige om, at nedsætte færgetaksterne for passagerer, biler m.m. til og fra øer, da det vil være med til at “understøtte væksten i turisme og styrke bosætning på øerne”, som der står i aftelen..

Forslaget er særligt målrettet den turistmæssige lavsæson om foråret og efteråret, hvor der er det største potentiale for at øge turismen på øerne. Dermed udvides turistsæsonen til en større del af året og fremmer samtidig helårsbeboelse på øerne.

Der afsættes 48 mio. kr. i 2016 og 95 mio. kr. årligt fra 2017 og frem. Social- og indenrigsministeren vil drøfte den konkrete udmøntning med aftalepartierne.

Penge til bredbånd – hvor teleselskaberne ikke vil levere af sig selv
Et andet interessant punkt i aftalen, er punkt nr. 2 “Bredbåndspuljen”

I aftalen erkender regeringen og dets aftalepartnere, at der er “områder, især uden for byerne, der ikke har adgang til basale bredbåndsforbindelser, og hvor teleselskaberne ikke har planer om at udrulle
ny infrastruktur inden for de kommende år.”
og det kaldes i aftalen for “en hindring for lokal vækst gennem digitale løsninger.”

Flere steder i vores område – bl.a. på Orø – er bredbåndsdækningen langt fra optimal.

Selvom aftaleparterne mener, at udrulningen af digital infrastruktur også fremover hovedsageligt skal være markedsdrevet, så er parterne enige om, at oprette en en forsøgsordning med en statslig bredbåndspulje på i alt 200 mio. kr til at forbedre dækningen i disse områder. Ordningen skal være efterspørgselsdrevet og teknologineutral. Der udmøntes i første omgang 80 mio. kr. i 2016 og 40 mio. kr. i 2017, hvorefter forsøgsordningen evalueres i løbet af 2017 med henblik på stillingtagen til, om de resterende 40 mio. kr. i henholdsvis 2018 og 2019 skal udmøntes.

Om så vores område får gavn af de mange millioner, må tiden vise.

Dokumentation: Aftale om vækst og udvikling i hele Danmark (.pdf-fil).

Denne artikel er publiceret den 9. februar 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

En kommentar

 • jesper von Staffeldt

  Holbaekonline.dk har sendt følgende spørgsmål til Holbæk kommune – og håber at kunne anbringe svaret på vor netavis :
  Regeringen samt blå støttepartier , fremlagde i går en vækstpakke, hvori der i 2016 afsættes 48 mill. til nedsættelse af færgetaksterne for færger som befordrer biler og passagerer til småøerne i Danmark.
  I 2014 bevilgede regeringen – Margrtehe Vestager- ekstraordinære penge til kommunerne til driften af småøerne. Den gang gik pengene direkte i kommunekassen, hvor Orø ikke direkte fik glæde af disse penge.
  Derfor følgende spørgsmål :
  Vil borgmester , byråd og administration garantere at de nu bevilgede penge går direkte og ubeskåret til en nedsættelse af taksterne for biler og passagerer, og ikke indgår i den nuværende drift af færgen , eller i værste fald går i kommunekassen .
  Mvh : Jesper von Staffeldt/Holbaekonline.dk

Leave a Reply