Da Forenede Service ikke gjorde ordentligt rent

Det væltede ind med klager over manglende rengøring, efter kommunen udliciterede rengøringsområdet til Forenede Service A/S. Grafik: Rolf Larsen.

Det væltede ind med klager over manglende rengøring, efter kommunen udliciterede rengøringsområdet til Forenede Service A/S. Grafik: Rolf Larsen.

Nogen har måske glemt det, men nok ikke dem, som dagligt måtte opholde sig i møgbeskidte lokaler: Udliciteringen af rengøringen i de kommunale bygninger.

Holbæk Kommune valgte tilbage i 2011 at udlicitere rengøringsarbejdet i de kommunale bygninger, herunder børnehaver, skoler og administrationsbygningen, til Forenede Service A/S.

Mens der tilsyneladende altid var pænt og rent i administrationsbygningen, så kneb det gevaldigt for Forenede Service A/S med at få fjernet skidt og møg ude på skolerne og institutionerne.

Fra starten var der problemer med rengøringen og en kvalitetsrapport kunne i 2013 bekræftede det, som kommunens medarbejdere oplevede ude i de kommunale bygninger: rengøringen var mangelfuld.

Fagbladet 3F kunne i starten af året fortælle, at der var indløbet mere end 200 klager i årene 2013 og 2014 over mangelfuld rengøring med mugpletter på væggene, urinlugt på toiletter, møgbeskidte gulve og paneler og brækrester på gulve.

Udover den mangelfulde rengøring, betød udliciteringen også en større lønkaos for de ansatte, som ikke fik den løn, som de skulle.

Der blev holdt utallige møder mellem Holbæk Kommune og Forenede Service, men alligevel fortsatte klagerne over den manglende rengøring.

Borgmester glad for udlicitering af rengøring
I forbindelse med udliciteringen af rengøringen sagde borgmester Søren Kjærsgaard (V):

– Jeg er rigtig glad for resultatet af dette udbud, som jeg ser som en stor gevinst for Holbæk Kommune. Der vil fortsat blive gjort rent i de kommunale bygninger, samtidigt med at vi kan spare adskillige millioner på rengøringsområdet.

Ifølge tal fra dengang betød overdragelsen af rengøringen til Forenede Service A/S at kommune fra 2013 årligt ville spare 17 millioner kroner, mens besparelsen i 2012 skulle være på mellem 8-10 millioner kroner.

Nogen vil mene at man får, hvad man betaler for. Blandt dem er administrerende direktør i Forenede Service A/S, som i februar 2013 overfor Fagbladet 3F var meget klar i mælet:

– Vi kan ikke gøre det 40 procent billigere uden at skære.

Opdatering kl. 11.29: Artiklens overskrift er blevet præciseret

Holbaekonline.dk ser over de kommende dage nærmere på arbejdet med udlicitering af Vej og Park, samt andre både aktuelle og historiske udliciteringssager i Holbæk Kommune.

Denne artikel er publiceret den 22. december 2015 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply