30. maj 2024

På søndag vil frivillige trække i arbejdstøjet for at gå igang med den helt store forårsrengøring og fjerne affald fra gader og stræder og havnen i Holbæk.

Det er syvende år, at Danmarks Naturfredningsforening arrangerer affaldsindsamling i Holbæk Kommune. Og i år får de opbakning fra søspejdere, dykkere og andre ildsjæle, mens Holbæk Kommune stiller veste, handsker og redskaber til rådighed og kører affaldet til genbrugspladsen.

De fleste steder starter oprydningen kl. 10 og varer frem til middag, hvor der vil være lidt at spise og drikke.

– Vi ved fra tidligere, at man kan komme rigtig langt på et par timer, så jeg håber, at mange vil kigge forbi og give både naturen og lokalområdet en hånd, siger Frank Lykke fra lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening.

Også bunden af havnebassinet i Holbæk Havn vil blive ryddet op. Her vil Falcks Sports Dykkerklub og Holbæk Dykkerklub samle stort og småt op fra havnens bund.

– Når man bare tager en tur ned til havnen, er man måske ikke klar over, hvor meget skidt der ligger under vandoverfladen. Men os, der har mulighed for at dykke ned, kender til problemet – og derfor vil vi gerne gøre en indsats både for miljøet og for dem, der bruger havnen og fjorden”, siger Lars Hviid fra Falcks Sportsdykker Klub, der er initiativtager til rengøringen under vand.

Affaldet fra havnebunden sorteres af søspejderne og kommunens naturvejleder sammen med de borgere, som måtte dukke op på havnen. Det sorterede affald vil blive kørt til enten genbrugspladsen eller givet videre til elever fra kunsthøjskolen og produktionsskolen, som sammen laver en affalds-skulptur.

Udover oprydningen, vil der også være andre aktiviteter på havnen. Søspejderne og Holbæk Bådelaug sætter mere end 30 joller i vandet, ligesom der vil være aktiviter på Hjalm og omkring værftet.

En oversigt over aktiviteter og kontaktoplysninger til lokale tovholdere findes på holbaek.dk/affald.