28. april 2024

Redaktionen har modtaget nedestående læserbrev:

Orø kan redde drikkevandet

Orø kan blive det sted i Danmark, hvor vi samarbejdede om at redde vores drikkevand. Et lærestykke for resten af landet!

Sagen er, at vi står med et akut problem for to af øens vigtigste vandværker. Jordene over de to vandværkers vandreservoirer er stærk belastede af nitrat. Det er kommet fra mange års udledning af husdyrgødning. Normalt ville jordlagene forhindre nitraten i at nå ned til drikkevandet, men flere områder på Orø har ikke en jordbund, der kan holde nitraten tilbage eller nedbryde den.

Problemerne er analyserede og velbeskrevne af Holbæk Kommune. Men sandt at sige, er der intet sket, siden rapporterne kom. Vandværkerne og mange lokale er godt frustrerede. Debatten raser i de lokale medier, og det bliver som så ofte let til skænderier mellem dem, der synes det er synd for landmanden, og dem, der er godt tossede over nitratforureningen.

Men lad os stoppe mundhuggerierne og vende en ulykkkelig situation til noget konstruktivt! Lad os i fællesskab finde løsninger der peger fremad. Måske på et grundlag a la dette:

1. Enhver brug af gødning på øens landbrugsarealer skal frem over stå i forhold til den enkelte marks undergrund. Der må laves et årligt kvælstof-regnskab for alle øens arealer som både landmænd, vandværk og kommunen er fælles om at lave.
2. De arealer som allerede er belastede af kvælstof, må ikke belastes yderligere. Her skal benyttes en produktion som ikke belaster.
3. Løsninger skal i gang nu. Kommune, vandværk og landmænd må sætte sig sammen og finde løsninger. Kommunen må tage sig sammen og sætte sig tydeligt og stærkt for bordenden i dette arbejde, hvor målsætningen både er at redde drikkevandet og at opnå et bæredygtigt landbrug på Orø.
4. Lad os gøre Orø til et lærestykke for resten af landet i, hvordan vi i fællesskab har tacklet et vanskeligt problem, som de døjer med rigtig mange steder i landet. Lad os vise, at vi kan snakke sammen og løse problemerne sammen.
5. Løsninger kan kun bygge på at vi taler ordentligt til hinanden, opfører os ordentligt og at der er fuld åbenhed om både problemerne og løsningerne.

I håb om at Orø-ånden kan vinde og forureningen standses,

Simon Bordal Hansen
Bygaden 72
Orø

Redaktør af Orønyt.

1 thought on “Læserbrev: Orø kan redde drikkevandet

  1. Godt Simon,

    Det er sagen i al sin “enkelhed” – så nu må vi se, hvem der har viljen til et (eller det bliver måske flere) kompromis(ser).

    Et håb i denne mørke tid står nu på tryk 🙂

Comments are closed.