Klumme: Tør S tage roret – når Venstre sejler?

Tør Socialdemokraterne tage roret og styre S/S Holbæk mens Venstre sejler? Illustration: Rolf Larsen.

Tør Socialdemokraterne tage roret og styre S/S Holbæk mens Venstre sejler? Illustration: Rolf Larsen.

Der har været meget debat om Holbæk Arena – mange vil måske mene for meget snak og for lidt handling. Men det seneste byrådsmøde handlede om meget andet end blot Arenaen. Mødet viste, at de to største partier i byrådet er dybt splittede.

Dette er ikke en klumme for eller imod Arenaen. Men om politik og lokalpolitik i særdeleshed.

Venstre ved du hvor man har – eller…
Tidligere yndede partiet Venstre at bruge sloganet “Venstre ved du, hvor du har”. Det skulle signalere, at Venstre sod sammen, at man mente det samme og ingen løb fra noget som helst i det liberale parti…

Men ved byrådsmødet den 12. november viste tre af medlemmerne af Venstres byrådsgruppe, at når et parti kalder sig liberal, så har man lov til at tage det på ordet, hvad enten ledelelsen kan lide det eller ej. De tre medlemmer lod sig ikke “banke på plads” og en af dem tog oven i købet sit gode tøj og forlod partiet.

Venstres byrådsgruppe har holdt et gruppemøde i mandags og efter hvad man kan læse i dagbladet Nordvestnyt er det hele endt i fryd og gammen. Så naive er der nok ikke mange med lidt indsigt i lokalpoliti der er. Denne klummes skribent har hørt fra kilder, både i og uden for Venstre, at det rumler slemt i Venstres bagland over den måde borgmester Søren Kjærsgaard m.fl. har tacklet eller rettere sagt, ikke tacklet Holbæk Arena.

Måske skulle Søren Kjærsgaard have et kursus i kompromissets kunst? På trods hans mange gode talenter inden for politik, er evnen til et kompromis tilsyneladende ikke hans stærkeste side. Og læser man tegnene i sol, måne og stjerner: Så er Holbæk kommunes borgere, idrætsfolk, og politikere dybt splittet i spørgsmålet om en Arena placeret et stykke uden for byens centrum – selvom tilhængerne af Arena-projektet som det foreligger, hele tiden siger, at det er “foreningerne selv”, der har bedt om det.

Hvis jeg var i borgmesterens sko ville jeg finde en kompromisløsning, som det nok skulle være muligt, at finde flertal for i byrådet. Det kunne f.eks. være en svømmeal – og evt. en skøjtehal – ved havnen, så området fra Orøfærgen til højhusene blev et samlet attraktivt hele, og så placere de øvrige idrætsfaciliteter i et Arena-projekt, dog et centralt sted nærmere Holbæk bymidte – det kunne være i Holbæk Have, som jo allerede nu er centrum for mange idrætsaktiviteter i byen.

Men det springende punkt er økonomien. Uanset politisk farve må man nok erkende, at det ikke er lykkedes hverken Venstre eller De Radikale at overbevise vælgerne om at økonomien er fornuftig bag Arenaprojektet. For, som det ser ud nu, så er økonomien bag Arena-projektet mest af alt baseret på måske og hvis — nå ja, og så på at man har fået lov til at undlade at deponere 75 millioner kroner i forbindelse med projektet.

Et af medlemmerne i Venstres byrådsgruppe er til dagligt kunderådgiver i et pengeinstitut i Holbæk og hvis vi nu leger, at jeg kommer ind til hende i banken for at få penge til min – lidt skrantene – forretning – hvad ville hun så sige til det? Lad os lege, at jeg lejer store biler ud til runde fødselsdage og bryllupper, men mine nuværende biler er noget nedslidte fordi jeg ikke har brugt penge på at køre dem til mekaniker i de sidste mange år – dels på grund af lidt dårlig økonomi – og måske også fordi jeg vidste, at jeg jo alligevel en gang i fremtiden skulle have nye biler. Til bankrådgiveren siger jeg så: Nu skal du høre. Jeg har måske nogle andre som gerne vil investere i min forretning. Jeg ved ikke rigtig hvem, eller hvor meget de vil investere, men der er sikkert nok nogen der vil, måske, tror jeg nok, det jo en god ide, det synes min kone også…. Og så skal du også lige vide, at jeg har tænkt mig, at de biler jeg har nu skal sælges og pengene bruges på de nye biler – dog sådan, at jeg regner med at køber vil give mig pengene og så lade mig køre videre i dem efter de er solgt, for jeg skal jo stadig køre til bryllupper og fester indtil de nye biler kan leveres. Hvad mon Venstres bankrådgiver ville sige til den finansieringsmodel?

Hvis økonomien bag Arena-projektet var klar og lige til, så ville det måske ikke være nødvendigt for borgmesteren at finde et kompromis. Det vil sikkert også være meget nemmere, at “sælge” Arena-projektet til kommunens borgere, hvis ikke økonomien bag mere eller mindre virkede som om, at den var baseret på ønsket om, at der kommer en mand med en papkasse fuld af penge.

Venstre virker – på trods af, at partiet gerne vil give udseende af det modsatte – noget groggy oven på nederlaget ved byrådsmødet. Udefra kan det godt se ud som om, at det sejler for partiet i øjeblikket.

Tør Socialdemokraterne udnytte situationen?
Hvordan står det så til det på papiret største oppositionsparti – Socialdemokraterne?

I det sidste stykke tid har byrådsgruppen virket som et skib uden ror eller en styrmand som angiver kursen. Man kalder det nok så pænt at man stiller gruppens medlemmer frit i forholdet til Arenaen, men det har så sandelig været med til at forvirre begreberne. Da Holbaekonline.dk spurgte medlemmerne i

gruppen i efterårsferien om et ja eller nej til Arenaen, så var ca tre for en Arena, nogle imod og en del tvivlere. Men ved gruppemødet mandagen før Byrådsmødet var situationen en helt anden: størstedelen af gruppen var nu pludselig for en Arena, hvad der fik en af socialdemokratiets bedste kort på hånden

, Steen Klink, til at blive løsgænger. Men cirkusset var ikke slut endnu, for efterhånden gik det op for de socialdemokratiske gruppemedlemmer, at der ikke var den enighed i Venstres gruppe, som de ellers forsøgte at få det til at se ud som i pressen og pludselig fik flere S-medlemmer kolde fødder og skiftede mening endnu engang.

Man må stille det spørgsmål: Hvorfor afhænger ens standpunkt for eller imod en Arena af, hvordan man stemmer i et andet parti?

Hvis S tog sig sammen og overtog roret, så kunne Socialdemokraterne udnytte den nuværende situation – levere Arenaen til borgmester Søren Kjærsgaard og hans sidekick Emrah Tuncer – og tage sig fyrsteligt betalt for det.

Socialdemokraterne faktisk være dem, der fremover bestemmer hvor skabet skal stå i lokalpoltik, eller som en kilde med stor indsigt i Holbækpolitik har sagt til undertegnede: “De kunne endog bestemme hvad farve et kommende stadion skulle have” – det brændende spørgsmål er: Tør Socialdemokraterne ta’ roret og ændre kursen, mens Venstre sejler?

Klummen er udtryk for skribentens holdning og ikke nødvendigvis Holbaekonline.dks holdning. Har du lyst til at skrive en klumme, et debatindlæg eller et læserbrev? – så skriv til info@holbaekonline.dk

Leave a Reply