Andelslandsbyen Nyvang får frugthave

Nu får husmandsstedet en frugthave. PRfoto: Andelslandsbyen Nyvang.

Nu får husmandsstedet en frugthave. PRfoto: Andelslandsbyen Nyvang.

Hundreder af frugttræer og bærbuske vil i den kommende tid blive plantet med hjælp fra ivrige skoleelever.

I morgen tirsdag, påbebynder elever fra Holbæk Lilleskole den nye frugthave når de går i marken med Andelslandsbyens husmand, og plante frugttræer og bærbuske.

Det skal nok blive sjovt – men hårdt og skal nok vække en god appetit. Så er det heldigt, at der bliver svinget med stegepanderne, så det hårde arbejde kan belønnes med frikadeller og kartoffelsalat, som man lavede det i andelstiden.

I Andelslandsbyen glæder man sig til de mange nye træer, der vil pryde frugthaven ved husmandsstedet samt grøfter og plæner i hele landsbyen.

– Det bliver herligt at have et væld af frugter og bær ved hånden, som vi kan bruge i den daglige madformidling, hvor vores gæster bydes på retter fra vores rige madkultur. Og vores gæster kan gå på opdagelse og få sig en lækker bid friskplukket frugt på deres vej gennem landsbyen, siger Andelslandsbyens husmand, Torben Andersen.

Frugthaven er etableret med hjælp fra Friluftsrådet.

Billig, mættende og holdbar mad
I andelsperioden var frugt og bær en stor del af hverdagskosten. Serveret som grød og suppe var det billig og mættende formad, der kunne danne god bund før hovedretten. I sommerhalvåret var frugtretterne kogt af friske bær og frugter, og i vinterperioden var det den henkogte saft og frugt, der satte præg på madkulturen.

Leave a Reply