28. april 2024

Lørdag den 11. april holder den lokale afdeling af Bandidos MC fest i huset i Østerstræde i Holbæk. Arkivfoto: Rolf Larsen.

Bandidos kan fortsat mødes i denne jendom i Østerstræde i Holbæk. Det har Natur- og Miljøklagenævnet slået fast.   Foto: Rolf Larsen.
Bandidos kan fortsat mødes i denne jendom i Østerstræde i Holbæk. Det har Natur- og Miljøklagenævnet slået fast. Foto: Rolf Larsen.
Holbæk Kommune har tabt sagen om Bandidos’ klubhus i Østerstræde i Holbæk.

Bandidos har siden foråret 2013 holdt til i det barrikadrede hus på Østerstræde 4 efter de flyttede fra det daværende klubhus i Vestergade 7. Flytningen skete fordi Holbæk Kommune købte ejendommen i Vestergade. Kommunen har efterfølgende afvist at man ville købe Østerstræde 4 for at komme af med rockerklubben.

I stedet har kommunen forsøgt at få lovliggjort anvendelsen af huset ved hjælp af lokalplanen, som efter kommunens mening siger, at der ikke må være klubhus på adressen.

Der måtte ifølge kommunen være bolig på 1. sal og erhverv i stueetagen. Men det mente kommunen ikke, at lejer overholdt og krævede derfor at brugen af stueetagen blev lovlig.

Lejeren på adressen var derimod uenig og klagede til Miljø- og Naturklagenævnet over kommunens afgørelse.

Kommunen baserede bl.a. sin opfattelse af ejendommens anvendelse på oplysninger fra politiet, der den 2. maj 2013 ransagede ejendommen og konstaterede at “der var etableret et vagtværelse med en seng og en monitor i forhold til de opsatte kamaraer foran ejendommen, ligesom der blev konstateret flere emblemer med […] logo samt effekter og skriftligt materiale, der tilkendegav klubaktivitet”, som der står i afgørelsen fra Natur- og Miljøklagenævnet.

Desuden havde politiet over en periode observeret at 15-20 medlemmer af Bandidos mødtes på adressen hver tirsdag.

Kommunen har oplyst til nævnet, at man den 11. juni 2013 besigtigede ejendommen og konstaterede at vinduer og portåbning til lejemålver var blændet og at der var opsat videoovervågning udendørs, at der i stueetagen er etableret en bardisk, og at man var igang med at indrette to toiletrum.

Holbæk Kommune mente derfor, at der var tale om at ejendommen anvendes til forsamlingslokale/klublokale i strid med lokalplanen, og at der ikke blot var tale om, at beboeren med jævne mellemrum fik besøg af venner og bekendte.

Men ifølge Natur- og Miljøklagenævnet, så er der ikke i lokalplanen noget til hinder for, at man bruger sin bolig til klubaktiviteter:

“Der vil således kunne afholdes klubmøder i en bygning, der i øvrigt anvendes som bolig, hvis de aktiviteter, der i den forbindelse foregår, ikke ændrer bygningens karakter af bolig. Der vil som ovenfor nævnt ikke i den forbindelse kunne lægges vægt på klubmedlemmernes – eller andre besøgendes – tilhørsforhold, herunder at disse måtte være medlemmer af en rockergruppe. Det bemærkes i den forbindelse, at hvis der fra ejendommen måtte foregå aktiviteter i strid med straffeloven, politiloven, rockerloven eller anden lovgivning, må der gribes ind af de relevante myndigheder efter den relevante lovgivning.”, skriver nævnet i sin afgørelse.

Dermed kan Bandidos fortsat mødes i ejendommen på Østerstræde 4 i Holbæk.

Dokumentation: Afgørelsen fra Natur- og Miljøklagenævnet