8. maj 2024

Holbaekonline.dk har stillet spørgsmål til Holbæk Kommunes socialchef Jan Christensen i forbindelse med den anklage, som tirsdag blev fremsat i TV2/Øst mod bostedet Tornhøj i Jyderup.

Anklagerne går på, at en 60-årig dement mand med Down Syndrom ikke må få skiftet ble i løbet af natten og derfor ligger i en sø af tis, når han vågner om morgenen. En anklage som er fremsat af mandens familie og en tidligere medarbejder, som oven i købet har filmet manden, hvor han er driv våd af tis.

Derfor har Holbaekonline.dk spurgt socialchefen om hvordan praksis er omkring bleskift og hvordan man sikrer sig, at beboere ikke bærer våd ble i længere tid ad gangen.

Jan Christensen oplyser til Holbaekonline.dk, at borgere, der bruger ble, skal have dem skiftet efter behov.

– Også om natten. Det er fast praksis, fortæller socialchefen, der dog oplyser, at der kan være helt særlige tilfælde, hvor der gøres noget andet:

– Det kan fx være, hvis en borger har vendt op og ned på nat og dag og har brug for at komme tilbage i en ordentlig døgnrytme, for at han kan være sammen med besøgende og med de andre brugere på stedet. Så kan det ske, at vi i omkring en uge lader være at skifte natteble – simpelthen for ikke at forstyrre søvnen.

– Der kan også være situationer, hvor en dement borger bliver nervøs eller aggressiv over at skulle have skiftet ble. I sådan en situation venter personalet lidt, til han er faldet til ro, inden de prøver igen. Det er altid bedst at prøve med det gode – det er vigtigt, at borgeren ikke oplever, at han bliver krænket.

– Men det må aldrig være en løsning systematisk at undlade bleskift!, understreger Jan Christensen, og fortsætter:

– Borgerne skal behandles godt, og det bliver de.

Har bedt TV2/Øst om kopi af instruks
Om den konkrete sag fra Tornhøj hvor der ifølge TV2/øst er en lodret ordrer fra ledelse på stedet om ikke at skifte den 60-årige mands ble om natten siger siger socialchefen Jan Christensen:

– Vi har indtil videre ikke kunnet finde den instruks, TV2Øst fremlægger. Derfor har vi bedt dem give os en kopi, så vi kan se, om der er sket fejl, eller om det er en midlertidig foranstaltning for fx at få vendt en dårlig døgnrytme.

Læs også: 60-årig må ikke få skiftet ble: Ligger i sø af tis og Socialchef: Sådan noget må ikke forekomme