Holbæk i Krig: Nyvang besat og befriet

Andelslandsbyen Nyvang blev besat i pinsen. Foto: Michael Johannessen.

Andelslandsbyen Nyvang blev besat i pinsen. Foto: Michael Johannessen.

Der var rigtig mange mennesker i Andelslandsbyen Nyvang, da Holbaekonline.dk lørdag var tilstede for at tage del i pinsens store arrangement “Holbæk i krig”.

De tyske soldater kom klokken 10.30 frem til Nyvang og besatte området. Mens Dannebrog blev hevet ned fra flagstangen og det tyske Reichskriegsflagge med Hagekorset i centrum gik til tops, var der enkelte publikummer som buhede.

De tyske besættelsestropper gik parademarch og så var dagen for alvor kommet i gang.

I Forsamlingshuset var der koncert med Liva Weel sange og ved Trønninge Brugs blev der anholdt kommunister – ikke af et ivrigt dansk politi, som det jo ellers skete i virkeligheden den 22. juni 1941 – men af tyske soldater.

En af kommunisterne blev anholdt og slæbt ned i brugsens kælder til afhøring, mens andre forsøgte at flygte – en blev skudt og anholdt.

I Andelslandsbyen var der blevet gravet store skyttegrave og her udkæmpede russiske soldater og danske Frikorps soldater i det tyske Waffen-SS et slag. I mens fortalte historien Kåre Johannessen om østfronten, frikorpset og krigen.

Østrfront-slaget var en lidt tam forestilling med tre soldater på hver side, der skød lidt mod hinanden og et lille “puf” og noget røg, som skulle udgøre det for en eksplosion på slagmarken.

En flyver kom ind over Andelslandsbyen og luftsirenen blev sat igang mens tyskerne skød efter flyvemaskinen. Falskærmsagenter huserede herefter på i byen og klokken 16 blev Nyvang befriet og modstandsfolkene kom frem iført våben og armbind til stor glæde og gik igang med udrensningen af værnemagere og kollaboratører.

Arrangmentet i Andelslandsbyen Nyvang bød også på Alsang, udstillinger og teaterstykket Chlodnagade nr. 33 om jødeiske børns vilkår.

Kan du ikke se slideshowet herover? – så klik her

Leave a Reply