19. april 2024

Arkivfoto: Poul Krogsård.

Arkivfoto: Poul Krogsård.
Arkivfoto: Poul Krogsård.
Et flertal af landets ejendomsmæglere forventer, at priserne på sommerhuse vil holde niveauet, mens den resterende del af ejendomsmæglerne fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem at forvente højere og lavere priser om et år. Det viser årets første tendensundersøgelse fra Dansk Ejendomsmægleforening.

Også ejendomsmæglerne i Region Sjælland forventer at priserne vil holde niveauet.

Sommerhusmarkedet har vist en forsigtig fremgang i 2013. Ifølge tal fra Boligsiden.dk steg både salg og priser i 2013. Og såvel Boligmarkedsstatistikken som Danmarks Statistiks ejendomssalgsstatistik – der begge dækker til og med 3. kvartal 2013 – viser, at sommerhuspriserne lå højere i årets tredje kvartal, end de gjorde ved udgangen af 2012.

– Den forsigtige fremgang skal ses i lyset af det lave renteniveau og et prisfald på mere end 20 pct., siden sommerhuspriserne toppede i efteråret 2007. Dertil kommer, at den handelsfremgang, vi har set i både 2012 og 2013, kommer efter nogle år med meget lav aktivitet på sommerhusmarkedet, siger cheføkonom i DE, Troels Theill Eriksen.

Troels Theill Eriksen understreger, at sommerhusmarkedet fortsat er præget af lange liggetider, et stort udbud af huse til salg og en handelsaktivitet, som er lavere, end vi normalt ser:

– Men en fremgang i dansk og international økonomi kombineret med en fortsat lempelig pengepolitik kan bidrage til, at den forsigtige fremgang, vi så sidste år, fortsætter i år. Sommerhusmarkedet er i høj grad præget af udviklingen på udlejningsmarkedet og af, hvor godt det går på arbejdsmarkedet og det øvrige boligmarked. Det bliver som altid interessant at følge udviklingen i 2014 og se, hvordan handler og priser udvikler i løbet af året, siger han.

Ifølge undersøgelsen mener 53 pct. af ejendomsmæglerne, at priserne på enfamiliehuse vil ligge højere på landsplan om et år, mens 38 pct. forventer uændrede priser og 9 pct. forventer lavere priser. Hvad ejerlejlighederne angår, forudser 67 pct. af mæglerne, at priserne vil stige i løbet af det kommende år, mens 28 pct. forventer uændrede priser og 5 pct. forventer lavere priser.