21. maj 2024

Der var en gang det ikke ligefrem var positivt at blive kaldt “duks” – men sådan er det ikke på Elverdamsskolen, hvor eleverne ligefrem kæmper om at blive “årets duks”.

På fredag kåres vinderne i årets duksekonkurrence på Elverdamsskolen i Holbæk. Konkurrencen sætter fokus på trivsel, samarbejde og miljøbevidsthed.

Alle 55 klasserne på Elverdamsskolen i Holbæk Kommune slutter nu skoledagen af med at smide papirflyverne i skraldespanden og tørre kridtet på tavlen af. De dystede i sidste måned om at blive årets duks og vinder af trofæet Den Gyldne Kost.

– Det er vigtigt for os, at alle på skolen har det godt sammen. Elevrådet bruger ”gulerod og humor” til at skabe et godt miljø. Elverene griner og arbejder, og de fleste går op i det med liv og sjæl. De er meget arbejdssomme og gode til at samarbejde i klasserne, fortæller Pia Engel Pedersen, der er daglig leder på Elverdamsskolens afdeling i Store Merløse.

Konkurrencen startede oprindeligt som idé hos elevrådet på Elverdamsskolens afdeling i Store Merløse, men for første gang dystes der i renlighed på tværs af de fire afdelinger. De tre andre afdelinger er i Ugerløse, Stestrup og Tølløse.

Ram skraldespanden og scor point
Klasserne kan i hver uge få point for et ryddeligt klasselokale. De første point gives, hvis der er fejet i klasselokalet, og affaldet er i skraldespanden. Der er benhård konkurrence om at blive årets duks, og klasserne springer ikke over, hvor gærdet er lavest.

– Vi samler skrald på udeområdet for at score flere point. Det er sjovt med kamp til stregen, og at man kan få ekstra point ved at gøre en ekstra indsats, fortæller Mads Nielsen fra 4. klasse på afdelingen i Store Merløse og med i Elverdamsskolens elevråd.

Klasserne kan også få ekstra point, hvis der er luftet ud i klasselokalet, hvis affaldet er soteret, eller hvis klasselæren vurderer, at eleverne har samarbejdet godt. Ekstra point kan også udløses, hvis eleverne har fundet på en måde at hygge sig med at holde lokalet rent.

Rart for alle
Elevrådet på Elvedamsskolen vil med konkurrencen sætte fokus på elevernes samarbejde i klassen, da det er en forudsætning for læring. Konkurrencen skal hjælpe eleverne til at gøre det rart for sig selv og andre at opholde sig i klasselokalerne.

– Det er rigtig sjovt at være sammen med sine kammerater på en anden måde. Man lærer hinanden bedre at kende, fordi vi ofte bliver efter skole for lige at ordne det sidste, fortæller Ida Wilkinson fra 6. klasse på afdelingen i Store Merløse og med i Elverdamsskolens elevrådet.

Det store elevråd på tværs af de fire afdelinger mødes den 2. april for at udpege vinderne af Duksekonkurrencen. Her sætter de desuden gang i en stor, fælles trivselsundersøgelse, som vil løbe hele april 2014.

Og vinderen er…
Fredag den 4. april kåres vinderene af duksekonkurrencen ved fælles morgensamlinger på hver af de fire afdelinger. En klasse kåres fra hver afdeling, og vinderklasserne modtager hver et diplom og en præmie på 200 kr. Der kåres også en samlet vinder for hele Elverdamsskolen, der, udover at vinde trofæet Den Gyldne Kost, også modtager en præmie på 1000 kr.