17. maj 2024

Et skilt som dette, vil fremover gøre bilister opmærksom på, at Ahlgade er gågade. Foto: Jonas Søby.

Et skilt som dette, vil fremover gøre bilister opmærksom på, at Ahlgade er gågade. Foto: Jonas Søby.
Et skilt som dette, vil fremover gøre bilister opmærksom på, at Ahlgade er gågade. Foto: Jonas Søby.
Der er blevet gået stille med dørene omkring projekt “Gågade”, men Holbaeokonline.dk kan i dag fortælle, at Ahlgade gøres permanent til gågade.

Projektet, som handelsstandsforeningen står bag, har været behandlet under lukkede punkter i to udvalg og af byrådet.

Det er de gode erfaringer med gågåde i forbindelse med aftensalg og nat-løb, der har fået handelsstandsforeningen til, at fremkomme med idéen om permanent lukning for biler i byens vigtigste handelsgade.

Af projekt-forslaget, der blev behandlet på et lukket punkt på seneste byrådsmøde, fremgår det bl.a. at:

Biludstilling  i Ahlgade kan der blive flere af, når Ahlgade permanent gøres til gågade. Arkivfoto: Rolf Larsen
Biludstilling i Ahlgade kan der blive flere af, når Ahlgade permanent gøres til gågade. Arkivfoto: Rolf Larsen
“Den trafikale situation i Ahlgade, med alt for få parkeringsmuligheder, udgør en reel hindring for, at gadens butikker kan nå deres indtjeningsmæssige potentiale, da bilisterne enten bruger uforholdsmæssig meget tid på at finde et sted at parkere, eller helt vælger, at køre udenom Ahlgade og i stedet handle andre steder” og “Med Ahlgade som gågade, vil der fremover være større muligheder for ‘sydlandsk torvestemning’ og mulighed for flere arrangementer i stil med ‘sundhedsdag’ og ‘bildag’. Der er i handelsstandsforeningens bestyrelse, allerede nu planer om nye tiltag, herunder ‘hobbydag’ med udstilling af diverse hobbies og ‘Farmers day’ med udstilling af husdyr, landbrugsmateriel og historiske landbrugsmaskiner fra Andelslandsbyen, samt boder med lokale produkter som f.eks. Lammefjordskartofler, Grandløse radisser og selvplukkede jordbær.”

Helt centralt i gågade-projektet er en overdækning af Ahlgade i dens fulde længde. Dermed vil man ikke vil være afhængige af vejrgudernes lunefulde humør og samtidig overflødiggøres opførelsen af butikscentret Rosen i Smedelundsgade.

For “miljøets” skyld
Efter hvad Holbaekonline.dk erfarer, har handelsstandsforeningen forsøgt at få gennemført projektet i de seneste par år, men på grund af modstand fra SFs byrådsgruppe, har det ikke kunne lade sig gøre. Men da SF røg ud af byrådet ved seneste kommunalvalg, øjnede handelsstandsforeningen, sammen med kræfter i byrådet, chancen for at få gennemført projektet.

Ved at fokusere på de miljømæssige gevinster ved projektet, slipper kommunen for nabohøringer. Foto: Tusanero.
Ved at fokusere på de miljømæssige gevinster ved projektet, slipper kommunen for nabohøringer. Foto: Tusanero.
Af hensyn til beslutningsprocessen, har man i Holbæk Kommune valgt at gøre spørgsmålet om en gågade til et miljøspørgsmål, mere end et spørgsmål om omsætning for gadens butikker. Hvis kommunen overfor Miljøstyrelsen og Vejdirektoratet kan godtgøre, at beslutningen om at gøre Ahlgade til en gågade sker ud fra et miljømæssigt hensyn, behøver kommunen ikke at foretage en nabohøring, som muligvis kunne sætte en kæp i hjulet for projektet f.eks. på grund af hensyn til enkelte beboeres mulighed for at komme til og fra deres ejendom i bil.

Derfor blev Klima og Miljøudvalget allerede i januer bedt om at se på sagen med “miljøbriller” og her blev det fremhævet at man ved at gøre Ahlgade til gågade kan “nedsætte indholdet af CO2 i luften i gadeplan betragteligt” og “ligeledes vil udledningen af partikler fra dieselbiler og lastbiler i gadeplan blive minimeret i en sådan grad, at de udledte partikler vil udgøre en forholdsvis mindre sundhedsrisiko”.

Økonomiudvalget har også haft gågade-projektet på dagsordenen for at se på de økonomiske implikationer af projektet for kommunen. Beregninger, som blev forelagt udvalget viser, at kommunen vil miste en betydelig indtægt i manglende p-afgifter, men at det i nogen grad opvejes af en forventet højere indtægt ved udlejning af gadeareal til f.eks. caféer der vil udvidde udendørsserveringen, butikkers udstillinger, samt boder og pølsevogne. Desuden vil kommunen ikke længere have udgifter til fjernelse af affald og rengøring af Ahlgade, da handelsstandsforeningen har påtaget sig denne udgift.

Udgiften til overdækning af Ahlgade forventes at blive dækket ved hjælp af fonds-midler. En finansieringsform som Holbæk Kommune har gode erfaringer med fra andre projekter.

Med anbefaling fra både Klima og Miljøudvalget og Økonomiudvalget vedtog byrådet under et lukket punkt på sit møde den 12. marts enstemmigt permanent at gøre Ahlgade til gågade – i første omgang i en prøveperiode frem til 1. april næste år.

Tilføjet kl. 22.10: Der er selvfølgelig tale om en aprilsnar, redaktionen takker alle, som legede med.

Det er snart slut med regn og paraplyer, når Ahlgade dækkes over. Arkivfoto: Rolf Larsen.
Det er snart slut med regn og paraplyer, når Ahlgade dækkes over. Arkivfoto: Rolf Larsen.