21. november 2024

Katten må godt gemme sig, hvis den har behov for det. Foto: Mihai Tamasila.

Katten må godt gemme sig, hvis den har behov for det. Foto: Mihai Tamasila.
Katten må godt gemme sig, hvis den har behov for det. Foto: Mihai Tamasila.
Det hyler og brager og der er voldsomme lysglimt – det glæder nogen, mens andre – heriblandt dyrene – kan blive meget skræmt. Dyrenes Beskyttelse giver ti gode råd til at hjælpe dyrene igennem nytårsaften.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man begræsner affyringen af fyrværkeri til omkring midnat, for ikke at skræmme dyrene unødigt.

Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelse nytårsaften ikke mindre end 30 opkald om bortløbne hunde – normalt ligger det tal på cirka seks opkald om ugen.

– Vi ser en tydelig stigning af opkald om bortløbne hunde i timerne op til, under og efter nytår. Og det er simpelthen fordi, hundene bliver så bange for de mange høje brag, at de stikker af, forklarer projektleder for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen og understreger, at det ikke kun er hunde, men alle dyr, der kan reagere voldsomt på fyrværkeri.

– Dyrene forstår ikke, hvad der sker, så det er klart, at de reagerer ved at blive bange og utrygge, når der hele dagen igennem lyder det ene brag efter det andet, siger Jens Jokumsen.

Husk dyrene i skoven og på marken
Det er ikke kun kæledyrene hjemme i stuen, der kan blive bange for fyrværkeriet. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man også tager hensyn til de mange landbrugsdyr og de vilde dyr i naturen.

– Det er fælles for mange dyr, også vilde dyr og dyrene på marken, at de pludselige høje brag er angstskabende og stressende, siger Jens Jokumsen, der derfor opfordrer danskerne til at begrænse fyrværkeriet til midnat nytårsaften.

– Hvis man vil give dyrene en god nytårsaften, så nøjes med at sende raketter afsted til midnat, siger Jens Jokumsen.

Gode råd
Dyrenes Beskyttelse har tid gode nytårsråd til dyreejerne:

• Sørg for, at hunden får tilstrækkelig motion om formiddagen, så den er træt om aftenen.

• Luft hunden i snor, da den kan løbe væk, hvis den bliver forskrækket af f.eks. et højt brag. Tag ikke hunden med ud, når fyrværkeriet er på sit højeste.

• Hvis du har en udekat, så sørg for at holde den inde nytårsaften. Sørg for at kattelemmen er lukket.

• Undgå selv at skyde fyrværkeri af nær hjemmet og aftal med naboerne, at de heller ikke gør det. Undlad af fyre bordbomber af.

• Hvis du har udegående dyr, så sæt dem på stald og vær hos dem, hvis de bliver bange.

• Tag væk med kæledyrene til et roligere sted, hvis du har forventning om, at der vil blive fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor – eller få dyrene passet et roligt sted hos mennesker, som de kender.

• Hvis hunden eller katten vil gemme sig under sengen, skal de have lov til det. Hiv dem ikke ud, så stresser du dem blot yderligere.

• Optræd roligt og behersket. Hvis du selv er bange, vil dyret straks mærke det, hvorfor dens egen angst vil blive forstærket. Vær rolig og afslappet så du ikke signalerer, at der er noget at være bange for.

• Tag en snak med naboer og venner om, at de kan hjælpe dyrene ved at begrænse fyrværkeriet.

• Hvis hunden eller katten stikker af, kan du efterlyse dem via Dyrenes Beskyttelses hjemmeside.