Vil du være borgmester? – Sådan stiller du op til kommunalvalget

Det er slet ikke så svært at stille op til kommunalvalget, som man måske skulle tro. Se her hvordan du gør, hvis du vil stå på stemmesedlen til november.

Man behøver ikke et parti i ryggen, man kan nemlig stille op som enkeltperson. Det eneste det kræver er at man opfylder nogle ganske få krav og kan få mindst 25 personer til at skrive under på, at de syntes du skal stille op – de behøver ikke engang stemme på dig.

For at stille op skal du være fyldt 18 år og have fast bopæl i kommunen. Derudover skal du være dansk statsborger, eller statsborger fra EU, Island eller Norge, eller have haft fast bopæl i Danmark seneste tre år forud for valgdagen.

Hvis kravene til alder, bopæl osv er opfyldt, så skal der findes stillere. Dvs personer, som skriver under på, at de syntes du skal have lov til at være kandidat. Der skal være mindst 25 og højst 50 personer som skriver under og det skal ske på en blanket, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har godkendt og som fås hos kommunen. Stilerne skal opfylde samme krav som dig med hensyn til bopæl, alder osv. Du kan ikke selv være stiller på din egen kandidatliste.

Når du har fået nok stillere til at skrive under, så skal kandidatlisten afleveres til kommunen. Og her anbefaler Holbæk Kommune, at listen afleveres personligt til Ledelsessekretariatet, Kanalstræde 2, 3. sal. i Holbæk. Det skal ske senste den 22. oktober 2013 kl. 12.00 og kan tidligst ske fra den 8. oktober. Når listen afleveres får du en kvittering og så er du helt officielt kandidat til kommunevalget den 19. november i år.

Og så er det bare med at komme igang med valgkampagnen, så dine potentielle vælgere ved hvem du er og hvad du står for.

Skulle du få stemmer nok til at blive valgt ind i byrådet, så skal du holde dig til på valgnatten, når der forhandles om udvalgsposterne. Sidder du med den afgørende stemme og kan afgøre hvem der bliver oposition og hvem der kommer ind i varmen – ja så har du måske mulighed for at blive Holbæks næste borgmester. Men der er selvfølgelig også chancen for, at du kommer til at tilbringe de næste fire år uden at få nogen videre indflydelse på noget som helst, af det, som bestemmes i byrådet.

Denne artikel er publiceret den 24. september 2013 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply