21. april 2024

Redaktionen har modtaget nedestående læserbrev.

Læserbrev vedr. digitalisering

Fra november 2014 bliver det obligatorisk for danske borgere at have en E-boks, så alle meddelelser fra det offentlige kan modtages elektronisk. Ifølge medierne er Danmark det første land i verden, som pålægger sine borgere elektronisk post.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan jeg ville have det, hvis jeg pludselig blev pålagt at skulle omstille mig til den elektroniske verden, hvis jeg ikke havde været bekendt med den siden slutningen af 1980. Der sidder mange ældre mennesker, som ikke har en computer, endsige ved hvordan man skal betjene den. De får at vide, at man kan gå på biblioteket og bruge en der. Der er selvfølgelig masser af tilbud til de ældre om EDB-kurser fra diverse oplysningsforbund og fra kommunen, men ikke alle har råd til at anskaffe sig en computer, internetopkobling, og hvad der ellers er nødvendigt.

Kan man da ikke slippe for digitaliseringen? CPR-nummeret, altså alderen, tæller ikke. Det der tæller er, hvis man har sproglige problemer, kognitiv funktionsnedsættelse, fysisk funktionsnedsættelse eller hvis man bor i et område, hvor der er manglende internetforbindelse. Men en velfungerende 80-årig borger, eller ældre, må bare se at få anskaffet sig en computer og komme på kursus. Er det rimeligt? – jeg mener det ikke. Selvfølgelig er 900 mill. da penge at spare for landet, men hvorfor skal det lige gå ud over vores ældre medborgere?? Lad mig også lige slå fast, at hvis man vil have digitalisering til at fungere optimalt, må det være en forudsætning, at der er lige adgang til bredbånd i hele landet. Lad det være frivilligt – det varer ikke mange år, før det er en selvfølge, at alle har kendskab til en PC.

Inge Riis Langseth
Byrådskandidat for DF i Holbæk

6 thoughts on “Læserbrev: Digitalisering

 1. Og så skulle man tro, at kommunen, når den så sparer så mange penge, ville tage nogle initiativer, der kunne bringe et funktionsdygtigt internet ud i yderområderne, men nej, det kan desværre ikke lade sig gøre. Det må teleselskaberne klare, mener man i kommunen, men vi ved jo godt allesammen, at teleselskaberne investerer, der hvor der er penge at tjene, nemlig i byerne og ikke i yderområderne. Hvis kommunen ville, kunne der, sammen med kloakeringsplanen, som skal gennemføres de kommende år, lægges fiberkabel ned. Så kunne man tilbyde teleselskaberne at bruge kablerne, mod et løfte om ordentlige forbindelser til yderområderne. Men det sker næppe. Det kræver jo visioner, og det er jo ikke lige det, der er kendetegnende for de danske kommuner. Et velfungerende internet i yderområderne ville også medføre øget tilflytning, da der så kunne skabes hjemmearbejdspladser m.v.
  Vi i yderområderne kan godt håbe, det bliver bedre, men det virker lidt urealistisk efterhånden. Vi må nok satse på brevduer til kommunikation med kommunen. De er da også så søde!

 2. Tanken om digitalisering, er god nok… men det er urealistisk at forvente alle er på eller har viden om brug fra 2014.
  Jeg kender flere som ikke kan, flere som ikke har råd, flere som bare ikke aner hvad denne “døgnflue” skal være godt for. Ja, der er lige dele stædighed, forvirring og uoverskuelighed involveret.

  Jeg har ikke nogen gylden løsning… man kunne indkøbe bærbare til alle ældre der ikke har råd, med undervisning til følge. Man kunne oprette (flere) computerstationer i kommunalt regi i borgerservice, hvor man kan gøre det man skal og få hjælp til det af personalet, til at finde formularer, tjekke e-boks m.m.
  Måske?
  Det koster penge, ja… men man sparer jo stadig, dog måske bare ikke lige så meget som beregnet – men lidt har vel også ret.

  bare lige nogle tanker på vejen.

 3. Kommentar til ovenstående : Holbaekonline.dk har dette læserbrev samt kommentarer til Borgmester Søren Kjærsgaard og formanden for klima- og miljø John Harpøth for en udtalelse

 4. Målsætningen er at alle borger senest i 2020 skal have en mulighed for at hente 100 Mbit ned, og når man fra regeringens side har denne målsætning, så følger der også et ansvar med, ellers hører al fornuft op. Vi er nødt til at se handling fra regeringens side, så se at få lavet et budget, som tager højde for, at vi i hele Danmark kan følge med de fagre nye ting, som er nødvendige, hvis vi skal være med på digitale løsninger.
  Min frygt kan være, at hvis ikke vi får løst denne udfordring, vil vi i højere grad se, at danskerne vil blive opdelt i et A – og et B – hold. Der er stadig håb, og vi er mange som glæder sig til ordentlige forbindelser.
  John Harpøth

 5. Ja, sådan er det jo. Kommunen venter på initiativer fra folketinget. Folketinget sætter sin lid til teleselskaberne, som de har lavet en fuldstændig ubrugelig aftale med ved sidste udbud. Og teleselskaberne overholder bare aftalerne i udbuddet. Og så kommer vi ingen vegne. Bortset fra at der er voldsom kø ved håndvasken.
  PS. hvad med kloakeringsforslaget? Og det var da også en oplagt sag, at bruge nogle af de øgede ø-støttemidler (3 mio) til bedre internet på Orø.

 6. Private skal først digitaliseres næste år. Men 1. november skal ALLE virksomheder og FORENINGER med CVR-nummer modtage posten digitalt fra det offentlige. Det sælges som en forbedring for virksomhedernerne men er bare endnu et irritationsmoment for det giver bare endnu et sted at holde styr på posten.

Comments are closed.