21. april 2024

Enhedslistens spidskandidat Karen Thestrup Clausen afviser ikke, at partiet kan stemme for en borgmesterkandidat fra Dansk Folkeparti. PR Foto.
Den tyske Rigskansler Otto von Bismarck talte i 1867 om politik som “det muliges kunst”. Den sætning om realpolitik, kender man også hos Enhedslisten i Holbæk, der ikke vil holde sig tilbage fra at pege på John Harpøth fra Dansk Folkeparti som ny borgmester efter valget, hvis det bliver nødvendigt.

Rødt valgforbund
Enhedslisten har indgået et valgforbund med Socialdemokraterne op til kommunalvalget i november, med det mål, at kunne vælte den nuværende borgmester, Søren Kjærsgaard af pinden. Umiddelbart vil Enhedslisten pege på Socialdemokraternes spidskandidat Sine Agerholm som borgmester.

– Med den linie, som socialdemokraterne i Holbæk byråd har lagt i denne byrådsperiode tror vi at der er basis for, at Enhedslisten og Socialdemokratiet kan samarbejde om rigtigt mange initiativer, siger Karen Thestrup Clausen til Holbaekonline.dk

Socialistisk Folkeparti er ikke en del af valgforbundet, men Enhedslistens spidskandidat Karen Thestrup Clausen håber at SF’erne forlader de borgerlige og går med i en rød konstitueringsaftale.

– Hvis de tre partier får flertal ved valget, håber og tror jeg på, at vi kam samles om at pege på Sine som borgmester, men jeg kunne godt ønske mig, at SF var noget mere tydelige i deres udmelding, siger Karen Thestrup Clausen.

Måske kan John Harpøth (DF) bliver borgmester med stemmer fra Enhedslisten. Foto: Jesper von Staffeldt.
Kan pege på John Harpøth
På spørgsmålet, om Enhedslisten kan pege på John Harpøth som borgmester, hvis det er eneste alternativ til Søren Kjærsgaard, svarer Enhedslistens spidskandidat:

– Med deres ønske om nulvækst i den offentlige sektor og øget privatisering og udlicitering er Venstre -og Liberal Alliance- hovedmodstanderen for Enhedslisten ved det kommende kommunalvalg.

– Hvis det ikke er muligt at skaffe flertal i det kommende byråd for en socialdemokratisk borgmester, har Enhedslisten i aftalen om valgforbund med socialdemokratiet aftalt, at vi går efter i fællesskab at sikre valgforbundet størst mulig indflydelse ved konstitueringen. Det kan godt betyde, at vi må stemme på en radikal borgmester eller endda en borgmester fra Dansk Folkeparti, slutter Karen Thestrup Clausen.

Socialdemokraternes spidskandidat Sine Agerholm har tidligere i et interview med Holbaekonline.dk ikke afstået fra muligheden for at pege på f.eks. John Harpøth fra Dansk Folkeparti som borgmester:

– Jeg er ligeglad med om katten er sort eller hvid. Bare den kan fange mus. Hvem der skal stå i spidsen, er jeg ikke så optaget af, det vigtigste for mig er at vi kan se nogle massive fodaftryk der viser, at der bliver ført socialdemokratisk politik.