19. april 2024

- Det er ikke kedeligt at være på Orø i øjeblikket. Ordene er Viceborgmester Louise de Richelieus i forbindelse med åbningen af middelalder-arrangementet på Orø. Foto: Johannes Skov Hansen.

– Det er ikke kedeligt at være på Orø i øjeblikket. Ordene er Viceborgmester Louise de Richelieus i forbindelse med åbningen af middelalder-arrangementet på Orø. Foto: Johannes Skov Hansen.
Det var viceborgmester Louise du Plessis de Richelieu (SF) som tirsdag officielt åbnede middelalder-arrangementet på Orø. Læs hele hendes tale her.

Jeg vil gerne sige velkommen til arrangørerne fra Da Danmark Blev Til: Tak for et godt samarbejde med os i Holbæk Kommune og tak fordi, I har lagt så mange kræfter i arbejdet.

Og naturligvis: Kære Orøboere: Tusinde tak fordi, I igen byder os velkommen her på jeres skønne ø.

Det er ikke kedeligt at være på Orø i øjeblikket. Der går nærmest ikke en uge uden et spændende arrangement. Isefjordens Perle har ikke bare den fantastiske natur. I har også et godt sammenhold og så har I historien. De tre binder ting Orø sammen og har været med til, at Orø har haft lidt flere oplevelser at byde på den seneste tid.
Den store ting, der står frem er naturligvis det kongelige besøg. I starten af juli steg selveste kongen af rock ’n’ roll ned fra himlen ved den store Syng med-fest ovre bag Orø-hallen. Jeg var desværre ikke selv til stede, men jeg har hørt, at Elvis Presleys besøg skulle have været kulminationen på en helt fantastisk aften.
Jeg kommer til at springe en masse gode arrangementer over, når jeg skal nævne alt det spændende, der sker her. Men jeg må også nævne Anne og Anders fra DR2’s besøg på Orø sidste sommer. Med en hel temalørdag herfra øen, fik vi vist, hvad vi kan byde på i disse skønne omgivelser.

Og endelig havde vi jo for godt to måneder siden besøg af Hendes Kongelig Højhed Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen.

På grund af det engagement der var lagt i dagen er jeg sikker på, at det er en dag, man vil huske længe i hele kommunen.

Netop Orøs lange historie, er også det, der har bragt os tilbage her i dag. I havnen ligger togtets mange flotte skibe og vugger. Efter første stop i Roskilde er det nu pilgrimsturene, der er i fokus.

Holbæk Museum har jo fundet en af disse pilgrimme. En mand, der lå begravet med fem ibsskaller. Muslingeskaller, som beviser, at han havde gået den lange tur til Santiago de Compostela fem gange i sit liv.

I det hele taget ved vi, at Orø spillede en ganske vigtig rolle i vikingetiden. I dag er de tre flotte hovedskibe, Havhingsten, Agnete og Aslak kommet med fred og gode intentioner. Men for tusinde år siden kunne det billede se helt anderledes ud.

Orø er jo kendt som ”Vagternes Ø”, og det har en god grund. I dag er vi glade for, at Orø ligger tæt på Sjælland, men alligevel er lidt på afstand af det hele.

Det var vores forfædre i vikingetiden også. Dengang fordi, at man kunne bruge øen som en vagtpost, hvorfra man kunne overskue både Lammefjorden, Holbæk Fjord og Østerløb mod Sjælland.

Man mener, at Orø har været et vigtigt led i kæden af bavnebål, der kunne advare andre byer om fjenden. Ved at tænde store bål på bakketoppene, kunne man på den måde advare over lange afstande, hurtigere end skibene kunne sejle.
Men i dag er en sommerfestdag. Det er ikke fjenden, der er kommet sejlende. I stedet byder vi velkommen til flotte skibe, glade gæster og en masse spændende arrangementer.

Jeg vil ønske jer alle en god og givende dag på Togtet.