23. november 2024

Foto: Region Sjælland.

Holbæk Sygehus får nu regionens største diabetes ambulatorium. Foto: Region Sjælland.
Holbæk Sygehus etablerer Region Sjællands største ambulatorium til behandling af diabetespatienter.

Kapaciteten på Endokrinologisk Ambulatorium på Holbæk Sygehus forventes at blive fordoblet fra 5.000 til 10.000 besøg om året, når afdelingen bliver udbygget i løbet af i år. Dermed forventes det nye ambulatorium at blive regionens største ambulatorium for diabetesbehandling.

– Det nye ambulatorium giver os en enestående mulighed for at tilbyde diabetespatienter forebyggende undersøgelser og behandling af de komplikationer, der ofte opstår som følge af sygdommen, fortæller vicedirektør Knut Borch-Johnsen, Holbæk Sygehus.

Udviddelsen sker i tæt samarbejde med sygehusets andre afdelinger.

– Det bliver altså nemmere for patienterne. Diabeteskontrollerne, tidlig opsporing og forebyggelse af komplikationer ved langvarig diabetes kommer til at foregå ét sted, og patienterne skal for eksempel ikke møde op på forskellige sygehuse på forskellige tidspunkter, som de tidligere har kunnet opleve.

For eksempel får patienterne mulighed for at få lavet øjenscreeninger med henblik på tidlig opsporing og behandling af komplikationer med øjnene, der kan opstå som følge af langvarig diabetes. Holbæk Sygehus varetager nu også insulinpumpebehandling for voksne og opretter fremadrettet en specialiseret insulinpumpeklinik.

Beholder unge i diabetesbehandling
Ambulatoriet har også ambitioner om et tæt samarbejde med Børneafdelingen. Tidligere er de unge diabetespatienter, der er fyldt 18 år, overgået fra Børneafdelingen til et voksenambulatorium – nogle gange på et helt andet sygehus. Det har betydet, at mange unge er faldet fra deres behandling og er udeblevet fra deres kontroller.

– Vi vil meget gerne fastholde de unge i deres behandling. Det gør vi ved at skabe en god overgang fra Børneafdelingen til det nye ambulatorium. Blandt andet påtænker vi at oprette kontaktgrupper for de unge, hvor de i forbindelse med deres konsultationer kan mødes med andre unge, der også har diabetes, forklarer vicedirektør Knut Borch-Johnsen.

Behandling i egen region
Med det nye endokrinologiske ambulatorium forventes ventelisterne for diabetespatienter i Region Sjælland at blive kortere. Region Sjælland kommer dermed tættere på målsætningen om at behandle flest muligt patienter inden for regionens egne grænser.

Det betyder også, at de patienter, der tidligere er blevet behandlet på det private Steno Diabetes Center, ikke længere kan få betalt deres behandling af regionen. De tidligere udstedte betalingstilsagn gælder i 12 måneder. Der gives ikke nye kautioner efter den 1. juli 2013, hvorfor der allerede nu er patienter, som er blevet orienteret om, at de fremover ikke kan blive behandlet på Steno Diabetes Center.

– Vi ved, at det kan være svært for de patienter, der efter mange år skal skifte behandlingssted, og vi gør alt for at skabe et tilbud, der er lige så godt og trygt, siger vicedirektør Knut Borch-Johnsen.

– Vi glæder os til at udvide vores tilbud til diabetikerne og byde nye patienter velkomne.