10 millioner til oplevelsescenter i Brorfelde

Nordea-fonden støtter et nyt oplevelsescenter i Brorfelde med 10 millioner kroner. Foto: Holbæk Kommune.

Holbæk Kommunes planer om at overtage observatoriet i det spektakulære bakkelandskab og udvikle det til oplevelsescenter er nu et stort skridt nærmere målet med en støtte på 10 millioner kroner fra Nordea-fonden.

– Brorfelde Observatorium er et helt enestående sted, og med Nordea-fondens gavmilde uddeling er vi nu meget tæt på at kunne skabe en hidtil uset attraktion, siger Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard.

Det er idéen, at der skal skabes mulighed for at eksperimentere og udføre målinger indenfor astronomiens, naturens og geologiens verden. Når mørket falder på, er det meningen, at børn og voksne kan udforske stjernehimlen i observatoriet. For skoler kan området bruges til lejrskoler med fokus på astronomi og naturvidenskab.

– Et oplevelsescenter i Brorfeldes enestående natur vil få stor betydning for formidlingen af og forståelsen for natur og naturvidenskab – ikke mindst blandt unge. Her er det bakkede landskab et tydeligt vidnesbyrd om, hvordan Danmark blev til, og kikkerterne og astronomien kan fascinere og sende tankerne på flugt. Holbæk Kommune gør en stor indsats for at udvikle fremtidsplanerne for Brorfelde, og de ser meget lovende ud, siger Ulla Björnsson, sekretariatschef i Nordea-fonden.

Oplevelsescenter vil få en unik status
– Man vil bogstaveligt talt kunne overnatte midt i stjernevrimlen, og det vil være særligt attraktivt uden for højsæsonen. Samtidig danner området, historien og bygningerne perfekte muligheder for at formidle og skabe oplevelser. Det differentierer Brorfelde fra alle eksisterende udbud af oplevelser og attraktioner i Danmark, siger Søren Kjærsgaard

Holbæk Kommune har det seneste år gjort en stor indsats for at sikre finansieringen af det kommende oplevelsescenter. Med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaals bidrag på 10 mio. kr., nu yderligere 10 mio. kr. fra Nordea-fonden, og 1,4 mio. kr. i landdistriktsstøtte (LAG) er pænt over halvdelen af den nødvendige finansiering nu tilvejebragt. Dermed er planerne for Brorfelde godt på vej mod realisering. I foråret støttede Nordea-fonden desuden udviklingen af et forretningskoncept for Brorfelde med 350.000 kr.

Fakta
– Brorfelde blev opført i perioden 1953-1964 af Københavns Universitet, der flyttede sit observatorium fra Østervold, fordi byens lys efterhånden gjorde det vanskeligt at foretage astronomiske observationer. Efter flere ekspeditioner udvalgte forskerne området omkring Tølløse på grund af det exceptionelle mørke.
– I dag er bygningerne og landskabet i Brorfelde fredet, ligesom det enestående mørke er mørkefredet, så udsigten til den klare stjernehimmel forbliver uforstyrret.
– Brorfelde Observatoriet blev landskendt i december sidste år, hvor det var rammen om DR’s julekalender Julestjerner.
– Når oplevelses- og formidlingscentret kan realiseres, forventes det at tiltrække ca. 35. 000 besøgende om året.
– Brorfelde har et grundareal på 391.601 m2, heraf er 2291 m2 bebygget.

Denne artikel er publiceret den 5. juli 2013 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply