21 af landets 94 banker har ikke haft besøg af Finanstilsynet i de seneste tre år eller mere. Heriblandt Sparekassen Sjælland, der har hovedsæde i Holbæk. Det skriver Politiken.
Dermed ved myndighederne reelt ikke, om der er flere overraskende bankkrak på vej.
Formand for Dansk Aktionær forening, Niels Mengel er ikke imponeret af myndighedernes kontrol af bankerne:
– Vi menner ikke, at Finanstilsynet gør sit arbejde godt nok. Tilsynet skal have ressourcer til at komme i bankerne hvert år. De løbende indberetninger viser sig jo ikke at være tilstrækkelige, siger Niels Mengel til Politiken.
Skrækeksemplet er Tønder Bank, som indtil for syv måneder siden fremstod som en af landets sikreste banker. Men da Finanstilsynet i november sidste år kom på inspektion for første gang i fem år, viste det sig at bankens økonomi var og kort efter indgav banken konkursbegæring.
Erhvervs- og Vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) er dog fortrøstningsfuld og har i en skriftlig kommentar til Politiken skrevet:
– Jeg mener, at vi generelt har et velfungerende, risikobaseret tilsynssystem. Jeg har tillid til, at Finanstilsynet prioriterer sine ressourcer i overensstemmelse hermed.
Med det henviser ministeren til, at tilsynet oftest besøger de store banker og banker som under skærpet tilsyn. Andre banker får besøg hvert tredje eller fjerde år.
Sund og veldrevet
‘Bomben’ som Tønder Bank var kommer dog næppe til at ske med Sparekassen Sjælland, for ifølge Sparekassen Sjælland selv, så har virksomheden en egenkapital på i alt 2.216 millioner kroner og den er fortsat stigende. Desuden oplyser sparekassen, at den har en solvensprocent på 19,6, hvor loven kræver 8% og en kernekapitalprocent på 17,5.
I øvrigt er Sparekassen vokset betydeligt i de seneste år, fra Knapt 46.000 kunder i år 2000 til knapt 106.000 i 2011. Det er sket ved at Sparekassen Sjælland har åbnet flere filialer rundt omkring på Sjælland.