2. marts 2024

Redaktionen har modtaget nedestående læserbrev fra byrådsmedlem John Harpøth, Dansk Folkeparti.

Hurtigere bredbånd er nødvendigt

De fagre nye tider gør, at danskere, uanset hvem man er, skal til at vænne sig til at klare sig med digitale selvbetjeningsløsninger / kommunikation for at komme i kontakt med kommune og stat i 2015.

Det er måske en god ambition at have, men det kræver, at der er kobber nok ude i alle dele af samfundet. På mindre øer og store dele af Sjælland er der endda meget begrænset bredbånd. Selv der hvor jeg bor, kan der max opnås 4 Mbit. Det er bare ikke godt nok, når regeringens mål er 100 Mbit i 2020. Der er rigtig lang vej endnu, og hvad værre er, det kan få katastrofale følger for de yderområder, hvor der er dårlig dækning. Her gider ingen bosætte sig, og det er rigtig ærgerligt. Det betyder arbejdspladser. Rigtig mange små og mellemstore virksomheder vil gerne etablere sig i landdistrikterne. I vores kommune lægger vi op til, at mindre virksomheder i højere grad kan etablere sig i de tyndt befolkede områder i f.eks. nedlagte landbrugsejendomme. Kun på den måde kan vi få opretholdt balancen mellem by og land.

Jeg er meget bekymret for, at målet ikke kan nås, og det er med baggrund i, at EU-puljen på de 50 milliarder kroner, som ellers var øremærket til at skaffe hurtigere bredbånd til Europas mere tyndt befolkede yderområder, nu er fjernet. Puljen blev fjernet, da Statsministeren forhandlede en milliard kroner hjem i rabat, da man vedtog EU`s nye budget.

Socialdemokraterne med Statsministeren og Nicolai Wammen har den helt klare holdning, at det er internetudbydernes ansvar at sørge for, at der kommer hurtigere bredbånd ud til yderområderne. Det er efter min mening helt uacceptabelt, at man vil lægge ansvaret over på teleselskaberne.
Når man fra regeringens side har en målsætning, så følger der også et ansvar med, ellers hører al fornuft op. Vi er nødt til at se handling fra regeringens side, så se at få lavet et budget, som tager højde for, at vi i hele Danmark kan følge med de fagre nye ting, som er nødvendige, hvis vi skal være med på digitale løsninger.

Min frygt kan være, at hvis ikke vi får løst denne udfordring, vil vi i højere grad se, at danskerne vil blive opdelt i et A – og et B – hold. Der er stadig håb, og vi er mange som glæder sig til ordentlige forbindelser.

John Harpøth

Dansk Folkeparti i Holbæk kommune

4 thoughts on “Læserbrev: Hurtigere bredbånd er en nødvendighed

 1. Det er formentlig – eller højst sandsynligt – den største forhindring for en fornuftig udvikling inkl. bosætning i vor kommune.

  Den kamp må vi håbe, at et fremtidigt byråd vil kæmpe ???

 2. Hvis man er bosat på det nordlige Orø bør man anskaffe sig brevduer. Vores internetforbindelse er kun ca. 2Mb. Det er fuldstændig uacceptabelt! Men det er logisk nok. Der er vel ca. 50-100, der vil tilmelde sig en bedre forbindelse, og det er naturligvis for lidt for at få teleselskaberne til at lave en bedre forbindelse. De aftaler, skiftende regeringer har indgået med teleselskaberne, er et kraftigt bevis på, at selskaberne er fantastisk gode lobbyister. Der er så godt som ingen krav vedrørende yderområder, og selvfølgelig udbygger selskaberne så deres net i byerne, hvor der er flest kunder. Det er jo der, hvor pengene er! Det vil være en god idé, hvis kommunen er opmærksom på de ændrede regler vedr. de udbud, som kommunen skal forhandle. Der bliver fremover bedre muligheder for at få ind i kontrakterne, at et eller flere yderområder skal have en bedre dækning. Derudover åbnes der også nye muligheder omkring masteplacering. Vi håber det bedste, men tror ikke rigtig på det, så vi må nok selv til at etablere et Ø-net!

 3. Til alle som interesserer sig for Hurtigt Bredbånd i landdistrikterne og på øerne:

  Landdistriktsudvalget i Folketinget har i dag d. 17. april 2013 haft en høring om “Muligheder og barrierer for hurtigt bredbånd i landdistrikterne og på øerne”.

  Denne høring kan genses og høres på http://www.ft.dk.

 4. Hej John

  Jeg tror ikke teleselskaberne i længden har i sinde at udbygge kobbernettet. Derimod ser jeg gode muligheder for at udbygge 4G-nettet, der kører trådløst og tilbyder datahastigheder op til 71 mbit/s. Jo lavere frekvensen er, jo længere rækker signalet. Dog går det så ud over styrken af signalet, der i sidste ende kan give lidt langsommere net.

  Selv har jeg en del familie som bor på landet, og de har glæde af mobilt bredbånd, hvor der bare kobles en modtager med et sim-kort i til routeren, og så fungerer nettet optimalt, med hastigheder på mellem 20-30 mbit/s. -Nogengange hurtigere.

  Jeg tvivler på at kobber er vejen frem, især når det både er billigere og hurtigere at opføre en mast der sender 4G-signalet ud over landet.

  Så mon ikke vi i nærmeste fremtid ser 4G-net ude i de danske hjem i bredere omfang end før? 🙂

  Jeg har skrevet lidt om det her, for dem der måtte være interesseret i at læse om det: http://www.bredbaandpris.dk/mobilt-bredband

  Mvh
  Thomas

Comments are closed.