25. februar 2024

Formand for Socialdemokraternes i Holbæk Kaj Erik Hansen. Privatfoto.

Formand for Socialdemokraternes i Holbæk Kaj Erik Hansen. Privatfoto.
De lokale socialdemokrater siger fra overfor regeringens indblanding i overenskomstforhandlinger mellem blandt andet KL og Lærerne.

– Det er ikke socialdemokratisk politik at blande sig i overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter, lyder kritikken.

I det seneste halve år har den socialdemokratisk-ledede regering i en række tilfælde blandet sig i overenskomster mellem arbejdsgivere og fagforeninger. Senest i forbindelse med forhandlingerne mellem KL og de offentligt ansatte. Ifølge Socialdemokraterne i Holbæk er der tale om utidig indblanding, der risikerer at ødelægge den danske model:

– Fagbevægelse bliver nødt til at kunne stole på de politiske aftaler, der bliver indgået. Konsekvensen af alternativet er uoverskuelige, og vi risikerer en situation, hvor man ligesom i fx Frankrig har et ureguleret arbejdsmarked uden faste aftaler. Det resulterer i sidste ende i social armod for især dem i ufaglærte jobs, siger formand for Socialdemokraterne i Holbæk Kaj Erik Hansen.

I stedet mener de lokale socialdemokrater, at man skal forsøge at genopbygge et godt forhold til fagbevægelsen, der på sigt kan lede til en genåbning af trepartsforhandlingerne. Men det kræver ifølge Kaj Erik Hansen, at de socialdemokratiske ministre vedkender sig deres politiske arv:

– Det er en ærlig sag, at man som radikal er imod vores arbejdsmarkedsmodel, men for de socialdemokratiske ministre må det aldrig være noget, man er i tvivl om. Vi må støtte op om den danske model, der sikrer lighed og gode arbejdsforhold for hele befolkningen.