24. juli 2024

Nordea-fonden har sagt ja til at støtte en forundersøgelse af mulighederne for et formidlings- og oplevelsescenter i Brofelde.

I løbet af de næste måneder skal en tværfaglig arbejdsgruppe lave et koncept for, hvordan centret kan blive omdrejningspunkt for faglig formidling og oplevelser af høj kvalitet. Gruppen skal desuden vurdere den økonomiske og driftmæssige bæredygtighed og være med til at kvalificere ansøgninger om støtte til projektet.

– Brorfeldes observatorium og den omkringliggende natur er enestående. Stedet har et stort potentiale som et formidlings- og oplevelsescenter for astronomi og natur. Med forprojektet får vi nu belyst, hvordan Brorfelde kan udvikles til en attraktion af national betydning til glæde for mange. Jeg ser frem til, at undersøgelsen vil give et kvalificeret beslutningsgrundlag for stedets videre udvikling, siger Ulla Björnsson, sekretariatschef i Nordea-fonden, som støtter aktiviteter, der fremmer gode liv.

Fonden med det almennyttige formål har bl.a. støttet Fodsporet og formidling af Stevns Klints kultur og natur.

Nordea-fonden støtter med 350.000 kroner. Samtidig sætter kommunen selv 50.000 kroner af til forundersøgelsen.

– Pengene fra Nordea-fonden betyder, at vi nu kan blive konkrete: En række eksperter, som er kendt for en meget høj faglighed på hvert sit felt, har sagt ja til at give visionerne indhold og jordforbindelse. For godt en måned siden gav A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers fond os en flyvende start med en donation på 10 millioner kroner. Vi er også i dialog med andre fonde, og med den forundersøgelse, som Nordea-fonden nu har givet os mulighed for at lave, vil vore ansøgninger få stor gennemslagskraft, siger borgmester Søren Kjærsgaard.

Der nedsættes en ideudviklingsgruppe, som skal stå for forprojektet. Gruppen består blandet af konstitueret museumsleder for Museum Vestsjælland, Eskil Vagn Olsen, direktør og seismonaut Anders Mogensen samt enten direktør eller vicedirektør fra Experimentariet.