29. september 2023

Holbæk Kommune tilbyder nu sine ansatte vejledning, hvis de har fået økonomiske vanskeligheder.

Rod i den private husholdning kan stresse en medarbejder lige så hårdt, som hvis vedkommende havde fået en alvorlig fysisk eller psykisk sygdom. Holbæk Kommune har derfor besluttet at tilbyde kvalificeret vejledning til ansatte med økonomisk stress på hjemmefronten.

Problemerne udløses ofte i forbindelse med livskriser som f.eks. dødsfald, skilsmisse, arbejdsløshed og alvorlig sygdom. Det økonomiske bøvl kommer dermed oven i alt det andet og resulterer ofte i søvnbesvær, manglende koncentration og i sidste ende fravær fra jobbet.

Sund fornuft for kommunen
Som et forsøg valgte Holbæk Kommune i 2012 at tilbyde ansatte med økonomisk betinget stress op til fem timers vejledning. I alt 30 medarbejdere benyttede sig af tilbuddet, og resultaterne viser, at hjælpen virker:

– Det kan lyde som lidt af en luksus at bruge ressourcer på at hjælpe ansatte med økonomiske problemer. I dagens samfund spiller økonomien imidlertid en central rolle for os alle, og den påvirker vores hverdag, siger Erik Vestergård, der er leder af HR og arbejdsmiljø i kommunen.

– Ligesom mange andre arbejdsgivere har vi indgået aftaler med eksterne partnere om hjælp til medarbejdere, der f.eks. har brug for fysioterapi og psykologbistand. Hjælpen i forbindelse med økonomisk stress skal på samme måde medvirke til, at den enkelte medarbejder igen kan yde en fuld indsats for sin løn.

Økonomi er stadig et tabu
– Privatøkonomi er ikke noget, man taler om! Det er nærmest et tabu, og derfor rammer privatøkonomiske problemer ekstra hårdt, forklarer Lone Eriksen. Hun er den økonomiske vejleder, som Holbæk Kommune har indgået samarbejde med.

– Mennesker med økonomisk stress er flove over situationen. De bebrejder sig selv, at de ikke kan overskue privatøkonomien. Nogle opgiver ligefrem at åbne rudekuverterne. Ofte havner familien i skænderier om økonomien, og i nogle tilfælde ender det med skilsmisse.

Lone Eriksen understreger, at ingen fødes med indsigt i pengesager: – Det er noget, vi skal lære undervejs i livet. Når jeg hjælper mennesker med økonomisk stress, gør jeg den enkelte i stand til at gennemskue sine egne økonomiske forhold, så vedkommende får det nødvendige overblik.

Lone Eriksen driver sin rådgivningsvirksomhed ”Styr på penge” fra hjemmet i Holbæk. Hun er bankuddannet og har været vurderingsekspert for en ejendomsmæglerkæde. Desuden har hun taget en coach-uddannelse. Lone Eriksen rådgiver også om privatøkonomi i forskellige medier.