21. februar 2024

Holbæk Bibliotek byder på et spændende foredrag med forfatter og journalist Rune Lykkeberg med titlen ‘Alle har ret – demokrati som princip og problem’.

Demokrati er blevet vor tids højeste værdi. Alle skal være demokrater, og alt i samfundet skal være demokratisk. Men demokrati opleves til daglig ikke som en løsning og et facit, det opleves som et problem og en fordring. Det mener Rune Lykkeberg, og han har skrevet en tankevækkende bog om vores forhold til demokratiet, Alle har ret – demokrati som princip og problem, som vil være afsættet for temaet ved foredraget.

Rune Lykkeberg viser i bogen, hvordan demokrati hos intellektuelle, i popsange, tv-serier og litteratur lægges som en konflikt, der definerer vores samtid – ingen må være bedre end andre, men noget må være bedre end andet.

Ifølge Lykkeberg er det hverken en antidemokratisk eller en jubeldemokratisk bog. Det er en bog om demokrati som livsform, og titlen Alle har ret understreger pointen om, at alle har ret til deres egen mening, men alle har ikke ret til deres egne fakta. Alle meninger er principielt lige gode, men alle argumenter er bestemt ikke lige gode. – Tv-serien og spillefilmen Klovn er en komedie, der karikerer både den romantiske demokrat og den rationelle demokrat. Rationalisten er den småborgerlige regelrytter, og romantikeren har erstattet hjertets sandhed med liderlighedens diktat.

Rune Lykkeberg har studeret filosofi og litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. I 2008 fik han Georg Brandes-Prisen for sin bog Kampen om sandhederne.R une Lykkeberg er redaktionschef for kultur og weekend ved Information.

Foredraget finder sted tirsdag den 22. januar kl. 19.00 på Holbæk Bibliotek i Nygade. Billetter á 20 kr. kan købes på biblioteket.