26. september 2023

Det kan blive dyrt, hvis man er uagtsom med fyrværkeriet. Foto: TJ Nuckolls.

Pas på med fyrværkeriet – det er nemlig ikke sikkert din forsikring dækker, hvis det går galt. Foto: TJ Nuckolls.

En forsikring er ingen garanti for erstatning, hvis man er uheldig med fyrværkeriet nytårsaften. De fleste forsikringer dækker nemlig ikke, hvis man har været beruset eller opført sig uansvarligt.

Når klokken slår 12 nytårsaften er det tradition, at vi skåler i champagne og skyder nytåret ind med nytårskrudt. Men der er grund til at være ekstra påpasselig, hvis man kombinerer alkohol og nytårskrudt. Forsikringen dækker nemlig ikke de nytårsskader, man pådrager sig, når man er beruset.

– Hvert nytår ser vi eksempler på folk, der tror, at deres familieforsikring, ulykkesforsikring eller ansvarsforsikring dækker skader, uanset hvilke omstændigheder skaderne er opstået under. Men for at kunne få erstatning kræver det, at man har opført sig ansvarligt og ikke været påvirket af alkohol eller andre rusmidler, siger Lise Agerley, kommunikationschef i Alka.

Dækker ikke uansvarlig adfærd
Forsikringen dækker heller ikke, hvis fyrværkeriet har været ulovligt eller hjemmelavet, eller hvis det er blevet håndteret på en uansvarlig måde.

– Hvis man vil være sikker på at få udbetalt en erstatning, hvis uheldet er ude nytårsaften, kræver det, at man tænker sig om og f.eks. ikke går tilbage til en fuser, kaster med fyrværkeriet eller opbevarer det i sine lommer, forklarer Lise Agerley, kommunikationschef i Alka.

Det er desuden en god idé at give sine forsikringer et nytårstjek, for at være sikker på, hvad de dækker. Mange tror fejlagtigt, at de kan klare sig med en familieforsikring, men den dækker kun overfladiske skader, f.eks. på en jakke. Mere alvorlige skader kræver, at man har tegnet en ulykkesforsikring.

Fakta:
SÅDAN UNDGÅR DU FYRVÆRKERISKADER

– og at forsikringen ikke dækker

Hvert nytår kommer mere end 200 danskere til skade pga. fyrværkeri. En stor del af disse skader kunne være undgået.

– Køb kun sikkerhedsgodkendt fyrværkeri og lav aldrig dit eget.

– Bland ikke alkohol og fyrværkeri.

– Placer altid fyrværkeriet i en holder, før du antænder det.

– Beskyt øjnene med et par sikkerhedsbriller.

– Kast aldrig med fyrværkeri.

– Gå aldrig tilbage til en fuser.

– Opbevar dit fyrværker sikkert i en pose – aldrig i lommen.

– Undgå tøj der er letantændeligt, f.eks. dynejakke.