28. maj 2024

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond har givet 20 millioner kroner til visionen om, at gøre Brorfelde observatoriet til et formidlings- og oplysningscenter. PRfoto.

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond har givet 20 millioner kroner til visionen om, at gøre Brorfelde observatoriet til et formidlings- og oplysningscenter. PRfoto.
Holbæk Kommune er nu et skridt nærmere visionen om, at gøre Brofelde observatioriet og bakkerne omkring det tli et formidlings- og oplysningscenter.

Kommunen har nemlig fået en gave på 10 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal til projektet.

Holbæk Kommune arbejder nu på at rejse flere midler, så planerne kan blive til virkelighed.

Brorfeldes observatorium, der blandt andet rummer kuplen med den store Schmidt-stjernekikkert bliver snart kommunal, hvis alt går, som Holbæk Kommune ønsker det. Kommunen arbejder nemlig på at skabe et formidlings- og oplevelsescenter i Brorfelde.

Planen er at skabe et sted, hvor gæster fra ind- og udland kan kigge stjerner og lære om verdensrummet, såvel som om naturen i det smukke naturområde i Brorfelde.

Både bygningerne og naturen er fredet i Brorfelde. Bygningerne er tegnet af Kaj Gottlob og haverne af landskabsarkitekten Georg Georgsen i 1960erne og fungerede som Københavns Universitets observatorium. I mange år under den kendte astronom Kjeld Gyldenkernes ledelse.
Det enestående naturområde er fredet. Ja, selv nattemørket er, som vi tidligere har skrevet, beskyttet. Brorfelde er nemlig det bedste sted på Sjælland at studere nattehimlen.

Udviklingsplanerne tager hensyn til stedets enestående arkitektur-, kultur- og landskabsværdier. Det er tanken at skabe formidlingscenter der vil give både lærerige og store oplevelser for børnefamilier, studerende, kursister, børn og unge, fritidsastronomer … Kort sagt: Alle, der har lyst til at lære om og opleve stjerner, natur og geologi, vil kunne bruge centret.

Sådan ser en af visionerne for centret i Brorfelde ud. PR image.

10 millioner fra A.P. Møllers Fond
Holbæk Kommune har gennem længere tid udviklet ideen sammen med Foreningen Brorfelde Centret og Brorfeldes Venner. Samarbejdet om at skabe Brorfelde Centret er fagligt velforankret og dialogen med fonde og udviklingspuljer har nu bragt visionerne et skridt nærmere. A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal har netop bevilget 10 millioner kroner til projektet, og det var en stjerneglad Holbæk-borgmester, som modtog beskeden om pengene:

– Vi er meget taknemmelige for A.P. Møller Fondens donation til projektet”, siger Søren Kjærsgaard. ”Det er et fantastisk afsæt for vores planer!

Et fyrtårn for formidling og oplevelser
Leder af Holbæk Museum Eskil Vagn Olsen ser et stort potentiale i projektet:

– Stedet rummer et spændende stykke dansk videnskabshistorie, en enestående bygningskultur og en fascinerende natur, som almenheden bør have adgang til. En realisering af projektet vil give os en hidtil uset mulighed for at formidle viden om astronomi, natur og geologi på et højt niveau.

Direktøren for Østdansk Turisme, Karin Melbye Holm, er begejstret for Holbæk Kommunes planer:

– Det er netop den slags oplevelser, folk efterspørger i dag: Noget, som man ikke kan finde andre steder. Til forskel fra andre formidlingscentre er sæsonen i Brorfelde udstrakt til også at omfatte vinteren og mørket. En analyse, vi har lavet, viser blandt andet, at især for mennesker, der bor i storbyen, er stjernehimlen en unik oplevelse. Det er lidt forslidt at snakke om fyrtårne – men Brorfelde har altså potentialet til at blive et fyrtårn indenfor formidling af høj kvalitet og kulturturisme, siger direktøren.

Ildsjæle fik idéen
Ideen til formidlingscentret er opstået hos de ildsjæle, der har deres jævnlige gang i Brorfelde bakker. Den er udsprunget hos Brorfeldes Venner – en kreds af lokale folk, samt astronomer og amatør-astronomer, der bruger observatoriet. I 2009 blev Foreningen Brorfelde Centret stiftet og lavede det idéoplæg, som danner afsæt for arbejdet med at realisere projektet i dag.

– Ildsjælene udgør et strækt netværk af ambassadører for projektet, som også arbejder for at skaffe penge til realiseringen, siger borgmester Søren Kjærsgaard og fortsætter:

– Der skal flere penge til, for at vi kan købe Brorfelde af statens ejendomsselskab Freja og realisere projektet fuldt ud, som det er planlagt. Med de 10 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden er vi godt på vej. Og vi arbejder på højtryk for at rejse de midler, der er brug for.

– Det skal nok lykkes, og jeg glæder mig til at byde de mange, der har lært Brorfelde at kende, bl.a. gennem årets julekalenderen, velkommen i et helt unikt oplevelsescenter, slutter borgmesteren.