27. februar 2024

Op mod 500 mennesker lagde vejen forbi obersvatoriet i Brorfelde. De modigste prøvede svævebanen. PR Foto.

Op mod 500 mennesker lagde vejen forbi obersvatoriet i Brorfelde. De modigste prøvede svævebanen. PR Foto.
Et sted mellem fire og femhundrede mennesker tog hul på julen, da de den 1. december besøgte Brorfelde Observatorium – hjemstedet for årets DR-julekalender.

Endnu før første afsnit af julekalenderen ”Julestjerner” var rullet over DR´s sendeflade, valfartede folk i dag til Brorfelde bakker for at se det specielle sted.

Københavns Universitets gamle observatorium komplet med kupler, kikkerter og forskerboliger var spækket med oplevelser til både børn og voksne.

– Alle jeg har talt med, har kun haft positivt at sige om de oplevelser, vi disker op med. Det er rigtig positivt, og jeg tror, at folk vil forstå sammensætningen endnu bedre, når de har set de første afsnit af DR´s julekalender, siger Kim Nielsen Ankerstjerne, der har været Holbæk Kommunes leder på projektet.

Han bakkes op af Steen Rasmussen – den ene halvdel af den dynamiske film-duo Wikke og Rasmussen, der har lavet årets julekalender.

– Det er et rigtig spændende program, og når først ”Julestjerner” for alvor kommer i gang, vil der komme rigtig mange mennesker forbi bakkerne, siger Steen Rasmussen.
Filmmanden var selv vendt tilbage til Brorfelde Observatorium for at tænde det store juletræ, og dermed skyde julen rigtig i gang.

For projektleder, Kim Nielsen Ankerstjerne, har åbningsdagen imidlertid også givet anledning til panderynker:

– Vi har haft nogle problemer i forhold til skiltningen og parkeringen. Men dem får vi løst i morgen, så vi er klar til det helt store rykind i de kommende weekender. Når de unge hovedpersoner fra julekalenderen skriver autografer den 9. og 16. december kommer vi langt over de 500 besøgende, forudser projektlederen.

I adventsweekenderne er der åbent i Brorfelde observatorium hver lørdag og søndag fra klokken 10-16. Blandt de mange oplevelser er en udstilling med fotografier af stjernesystemer i kæmpestørrelse, en svævebane og samtlige DR-julekalendere fra de sidste 50 år.

Og så selvfølgelig den store Schmidt-kikkert, som spiller en afgørende rolle i ”Julestjerner”.

Det fulde program, information om tilkørselsmuligheder, mad, drikke og andet praktisk er samlet på julibrorfelde.dk.