28. maj 2024

Masho får besked om, at hun ikke skal bo hjemme mere. Foto: TV2/Danmark.

Masho får besked om, at hun ikke skal bo hjemme mere. Foto: TV2/Danmark.
Ægteparret Henriette og Gert Vedsegaard fra Holbæk er midt i et mediestormvejr, efter TV2 i aftes sendte dokumentarprogrammet “Adoptionens pris”, der handlede om parrets adoption af to etiopiske børn.

I programmet fulgte man adoptionen over fire år og den viste hvilke omkostninger den har for de biologiske forældre, adoptivforældre der havde store problemer med at magte opgaven, og ikke mindst de konsekvenser som den fire årige pige Masho oplever, da hun kastes rundt i det danske system og ender på et dansk børnehjem, hvor hun bor den dag i dag.

I programmet fremgik det, at de to familier – de biologiske forældre og adoptivforældrene – havde forskellige motiver for at vælge adoption. Det danske par ønskede at få opfyldt drømmen om at få børn, mens det afrikanske par ønsker at sikre to af deres børn – og tjene nogle penge.

Programmet satte et kritisk lys på den vestlige verdens velmenende forsøg på at hjælpe den tredje verden gennem adoption.

Adoptivforældre udsat for voldsomt kritik
Efter mandagens program, er adoptivforældrene blevet voldsomt kritiseret på de sociale medier, for ikke at kunne leve op til deres ansvar som forældre.

Kritikken er så voldsom, så parret føler sig så utrygge, at de har søgt hjælp hos politiet.

– Vi har været i kontakt med familien, der har følt sig utryg ved nogle af de reaktioner, som er videregivet bl.a. via sociale medier. Politiet har på sædvanlig vis vurderet henvendelsen og har taget de politimæssige skridt, som vurderes som nødvendige, siger pressetalsmand ved Midt- og Vestsjællands Politi Simon Schwaner.