30. maj 2024

Med reflekser kan man ses i den mørke tid. Foto: Liikenneturva.

Med reflekser kan man ses i den mørke tid. Foto: Liikenneturva.

Mørket sænker sig tidligere på dagen og solen står senere op – vintertid er mørketid, og det er på tide at finde reflekser og cykellygter frem – til både mennesker og dyr.

– Trafikanternes synlighed er simpelthen alfa og omega. Reflekser og cykellygter øger ganske enkelt trafiksikkerheden for den enkelte og er ekstra vigtige i vinterhalvåret, siger Heino Svenningsen, der er redningschef i Falck.

Det er ikke kun en god idé for mennesker at have reflekser på i den mørke tid. Hvert år sker der ulykker som følge af påkørsel af heste, der er sluppet ud af deres indhegning. Disse ulykker forårsager ikke bare svære materielle skader på køretøjer og lidelser for dyr, men kan også havde dødelig udgang for mennesker.

Derfor opfordrer Falcks dyre- og vildtkonsulent Allan Bruun Rasmussen til, at hesteejere forsyner deres heste med refleksgrimer i den mørke tid – også når dyret står på marken.

– Refleksgrimer til heste er en billig investering, der kan spare dyr for lidelser og i sidste ende også menneskeliv. At påkøre en hest vil sandsynligvis totalskade en bil, men vi har gennem tiden også set adskillige eksempler på tab af menneskeliv i forbindelse med disse ulykker. Reflekser kan være med til at sikre både hest, rytter og bilist, siger Allan Bruun Rasmussen.

Derudover er det en god idé at refleksmarkere både mennesker, der går tur med hunde – og også kæledyret med eksempelvis en halsbåndsrefleks, siger Allan Bruun Rasmussen.

Gode råd om lygter og reflekser:
– Tjek batterierne og skift, hvis det er nødvendigt. Opbevar batterilygterne indendørs – kulde forringer levetiden.
– Lygterne skal være tydelige. Vær sikker på, at de lyser vandret frem og ikke ned i jorden.
– Nyere induktionslygter sikrer, at du altid har lys på cyklen. Men tjek jævnligt,at de fungerer og sidder rigtigt.
– Reflekser skal sidde synligt – pas på at tasker eller tørklæder ikke dækker for dem.
– Pas på med reflekser med for megen tekst, der dækker for virkningen.
– Reflekser skal være mærket med ”EN 13356”, refleksveste med ”EN 471” og reflekterende løbetøj med ”EN 1150” for at være godkendte.