13. juli 2024

Fredag den 14. september står aftenen i vikingetiden og middelalderens tegn, når 16 museer, kirker og kulturattraktioner i hele regionen holder aftenåbent.

Det bliver en aften med fokus på den unikke og lidt skæve vikingetids- og middelalderfortælling. Hver attraktion er hovedformidler på hver sin fortælling, som tilsammen fortæller den samlede historie om Da Danmark blev til.

Der er næsten stensikker garanti for at møde vikinger og middelaldermennesker i natten, når kulturregionen d. 14. september holder aftenåbent i hele kulturregionen. Mere end 30 events med alt fra teaterforestillinger, kunstinstallationer, filmfremvisning og musik til gourmet mad, smykkeværksted og vikingelege på programmet.

Pilgrimsaften på Holbæk Museum
På Holbæk Museum vil man kunne opleve pilgrimme fra Middelalderen på nærmeste hold i museets Holbækudstilling, hvor et skelet fra en pilgrim befinder sig. Denne pilgrim er begravet med ikke mindre end fem ibskaller fra pilgrimsstedet Santiago de Compostela i Spanien; det største fund af ibskaller i én grav i Norden. Arkæolog Niels Wickman vil fortælle om
pilgrimme, Orøkorset og de forbindelser, der var mellem Holbæk og den store verden i middelalderen.

Hele aftenen vil man også kunne lave sine egne amuletter.

Kl. 19.00 vil lektor Henning Petersen holde foredraget ’ Pilgrimme og religiøs turisme i Middelalderen’, hvor han vil komme ind på, hvad en pilgrim egentlig var i middelalderen og hvorfor nogle steder udviklede sig til hellige valfartssteder. Hvad var det for et Europa, som de mange pilgrimme oplevede på deres lange og farefulde rejser, og hvorfor blev Santiago de Compostela i det fjerne Nordspanien et vigtigt mål for danske pilgrimme?

Henning Petersen er cand.mag. i historie og spansk, underviser ved Stenhus Gymnasium og i en årrække museumslektor. Han har undervist i spansk historie som ekstern lektor ved Københavns Universitet og arbejdet med spansk middelalderhistorie bl.a. med studieophold i cistercienser klosteret Poblet.

Der er fri entré på Holbæk Museum hele aftenen.

Bavnebål når mørket sænker sig
En af aftenens store festligheder sker præcis kl.19.33, når solen går ned og mørket falderpå. Da tændes traditionelle og moderne fortolkninger af bavnebål på alle attraktionerne og kalder derved kulturregionen til samling.

– Vikingetiden og middelalderen forbindes af mange med brutalitet, krig og mystik og samtidigt er det en periode, som mange synes er fantastisk spændende og ikke kan få nok af. På aftenen samler vi attraktionerne til en fællesevent, hvor vi sætter nyt lys på historien ved at fortælle skumringshistorier og tænde fælles bavnebål. Det hænger rigtigt godt
sammen med vores lyst til at fortælle de gode historie med et moderne tvist”, fortæller projektleder på Da Danmark blev til Mari Schmidt, som står bag aftenåbent.