16. juli 2024

Arkiv foto: Rolf Larsen.

Fra idag kører togene igen mellem Vipperød og Lejre. Arkiv foto: Rolf Larsen.

I dag kan man igen sætte sig på toget mod København efter tre måneder, hvor banen mellem Lejre og Vipperød har været lukket og passagerne i stedet har måttet benytte togbusser.

Lukningen har været nødvendig i forbindelse med arbejdet på udviddelse til dobbeltspor.

– I løbet af de tre måneder banen har været lukket for trafik, er vi nået et stort stykke. Mange broer er blevet færdige, de erstatningsanlæg, som skal erstatte de eksisterende jernbaneoverkørsler er godt i gang, og meget af det øvrige arbejde, som kun kan foregå, mens der ikke kører trafik, er på plads, siger projektchef i Banedanmark Martin Lose.

– Folk har taget det pænt at skulle køre med bus, og det er vi glade for, siger strækningsansvarlig i DSB Peter Witthøft-Rasmussen.

Fra i dag er det slut med togbusser – banen er åbnet igen efter tre måneder. Foto: Rolf Larsen.
På trods af besværligheder er bustrafikken blevet afviklet tilfredsstillende.

– Små byer som f.eks. Lejre er jo ikke indrettet til busdrift i den størrelse, men vi har brugt lang tid på at planlægge ruterne, så det kunne lade sig gøre, siger Peter Witthøft-Rasmussen.

Arbejdet med udviddelsen er ikke færdigt. Nu fortsætter arbejdet med aktiviteter ved siden af sporet, der ikke kræver en lukket jernbane.

– Vi planlægger nu i detaljer, hvad vi skal nå ifølge planen inden næste sommer. Måske bliver det nødvendigt at spærre banen i nogle mindre perioder. Men som udgangspunkt vil banen være åben for togtrafik, siger Martin Lose.

Når banen til næste sommer igen lukker i tre måneder, anlægges det nye spor mellem Lejre og Hvalsø, og i 2014 gøres dobbeltsporet færdigt helt til Vipperød.