20. maj 2024

Holbæk Kommune er med, når der fra den 17. august til den 9. september er vandrefestival på Sjælland. Her er der mulighed for at prøve kræfter med 16 vandringer i Holbæk og omegn.

For fjerde år i træk holdes der vandrefestival på Sjælland, og i år er der hele 225 vandringer – 50 % flere end sidste år. Turene er spredt ud over hele Region Sjælland – fra Odsherred i nord til Lolland-Falster i syd, og fra Kalundborg i vest til Stevns og Møn i øst. Dermed er det Danmarks største vandrefestival.

– Vandring er en enkel og lettilgængelig motionsform, der giver mulighed for at kombinere fysisk aktivitet med gode natur- og kulturoplevelser. Der er derfor god grund til at snøre et par gode sko og komme ud i den smukke danske sensommer og tilbringe gode timer i hyggeligt selskab med andre mennesker, fortæller Laila Gdowski, der er naturvejleder i Holbæk Kommune.

De fleste vandringer vil være rundture af to til fire timers varighed, men der er også lange ture på 10-12 timer. Alle kan være med, for der bliver taget særligt hensyn til dem, der ikke er vant til at vandre.

– I Holbæk Kommune har vi arrangeret 16 vandringer, og der er noget for både store og små. Vi har blandt andet en tur på fire kilometer i Delhoved Skov i Jyderup, hvor vi har lagt to børneaktiviteter undervejs, og for de voksne kan jeg for eksempel fremhæve turen ved Landkanalen. Det er et helt unikt område, hvor kanalen afgrænser og afvander det område af Lammefjorden, som blev inddæmmet over en 50-årig periode omkring år 1900, forklarer naturvejlederen.

Vandrefestival Sjælland er et samarbejde mellem kommunerne i Region Sjælland, Dansk Vandrelaug, Østdansk Turisme og Region Sjælland. Turene er arrangeret af kommunerne og en række museer, bylaug, turistbureauer, grønne foreninger samt Dansk Vandrelaug og Hjerteforeningen. Også mange lodsejeres har bakket op ved velvilligt at tillade færdsel på deres ejendomme.

Initiativtagernes intention er skabe en tilbagevendende begivenhed, der kan få flere ud at gå og skabe grobund for en sundere livsstil, hvor man oplever den velvære og glæde, som opstår ved fysisk aktivitet i naturen. Samtidigt håber de at få mere fokus på vandring som en ferieaktivitet og dermed støtte turismeerhvervet.

I anledning af festivalen er der udgivet et postkort og en festivalavis, der er tilgængelig via borgerservice, biblioteker, turistbureauer mv. i de enkelte kommuner i Region Sjælland. Desuden er der etableret en fælles hjemmeside, hvor det ligeledes er muligt at få et overblik: www.vandrefestival.dk