23. juni 2024

Antallet af solgte fritidshuse steg sidste hår. Arkivfoto: Jesper von Staffeldt

Trods boligmarkedet ser lidt lysere ud, er det ikke hver dag man ser et nyt skilt med teksten : solgt. Foto: Jesper von Staffeldt

Orø er ligesom mange andre steder i udkants-Danmark fyldt med til salg skilte. Derfor bliver man glædeligt overrasket, når man ser et til salg skilt påført etiketten: solgt.

Det er sket for en gård på Nørrestængevej nær stranden, som ægteparret Karen og Jørgen Frederiksen har solgt til en lokal, tidligere storbonde og byrådsmedlem(V), Ole Nielsen.

Salgsprisen skulle i følge en genbo, som også havde lagt billet ind på den 22 tønder land store gård være 2,5 mio. kroner.

Ole Nielsen: Så tager vi en lille bid til af…Orø. Foto: Jesper von Staffeldt

Mens Jørgen har ført et mere stille liv, så har det været anerledes for Karen Frederiksen, som kom til øen for over 50 år siden som nybagt lærer på Orø skole, hvor hun og hendes mand boede på skolen de første par år.

Der er blevet tid til en tørn i husmoderforeningen, Karen har siddet i menighedsrådet og været organist i Orø kirke, og de sidste par år har han kunnet se hende sidde og sy lapper til sæderne på Orøfærgen, da færgen p.g.a. besparelser måtte suge på lappen/labben.

Deres udsendte medarbejder på Isefjordens perle har planlagt at lave en lille udsendelse om Karen, inden de måske gør alvor om planer om at flytte til Holbæk. Foreløbig bliver de nu mindst det næste halve år på Orø, nær deres nuværende gård. Det bliver i så fald den 4. udsendelse om en kendt, ældre orøborger, Deres udsendte har produceret. Først kom en om Knud Erik og hans landbrugsmuseum, sendt på TV-østblokken (nu TV Vestsjælland), så kom en om den 90 årige Jørgen Nielsen, som sejlede på Orøfærgen under krigen, og som fisker så tyskerne sænke krigsskibet Niels Juul. Den udsendelse kan ses på Holbaekonline.dk/Youtube til sidst filmen om lokalhistorikeren Harald Petersen, der er vist i Orø forsamlingshus. Det er ikke en netavis primære opgave at optage den slags udsendelser – det må være det lokale arkivs – men det har vist sig. at når vi bringer “historiske ” indslag som f.eks. indvielse af en ny Orøfærge i 2003, så er der også læsre/seere til det.

Men tilbage til Ole Nielsen; fredag d. 27. juli, kl. 18-21 kan man høre ham holde foredrag om Orø skrøner og autentiske røverhistorier. Det sker på Hestebedgård. Måske får vi serveret denne skrøne: For nogle år siden skulle efter sigende følgende samtale have fundet sted mellem daværende borgmester Bent Kristiansen (A) og Ole Nielsen;

Bent K.: Ole når jeg en gang er død og skal begraves, vil jeg ikke ligge på Orø kirkegård, hvis du også ligger der.
Ole N.: Hvorfor ikke?
Bent K.: Nej for du vil bare tage alt jorden.

Så husk Ole Nielsens foredrag – der skal nok blive underholdende.

1 thought on “Jespers Orø Klumme: Solgt

  1. Ja, det bliver meget spændende at høre hvad Ole Nielsen fortæller på Hestebedgård d. 27/7 kl.18 – bla. hvad han har øremærket til Orø igennem alle disse år han har siddet som byrådsmedlem (V) i Holbæk???

Comments are closed.