25. juni 2024

Jehovas Vidner, der har landskontor på Stenhusvej i Holbæk, har lavet en tegnefilm som advarer børn mod magi. Foto: Rolf Larsen.

Jehovas Vidner, der har landskontor på Stenhusvej i Holbæk, har lavet en tegnefilm som advarer børn mod magi. Foto: Rolf Larsen.
Små nuttede tegnefilm skal opdrage børnene til, at magi gør satan glad og troldmandsdukker er skadeligt legetøj.

Jehovas Vidner, der har sit landskontor på Stenhusvej i Holbæk, er kommet i modvind efter at det er kommet frem, at trossamfundet har udsendt en DVD med tegnefilm, der bl.a. skal lære børn, at magi gør Satan glad.

I den ene filmene ser en bekymret mor sin søn lege med en troldmandsdukke:

– Hvem kan godt lide magi? Jehova eller Satan?, siger moren i filmen.

– Satan, svarer drengen.

– Det er rigtigt. Magi er noget ondt. Det er derfor, at Jehova hader det. Er du sikker på, at du vil lege med noget, som Jehova hader?, spørger moderen.

Fomand for Støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner Poul Dal mener at børnene indokrineres:

– Det er jo en form for hjernevask i det, at børnene ikke forstår, hvad der foregår, siger Poul Dal til ekstrabladet.dk.

– Jehovas Vidner danner skræmmebilleder for de mindste. Det er jo angstfremkaldende for børnene, når de i filmen siger, at det at lege med figuren er Satans handling. Det er stærke metoder, som jeg ikke bryder mig ikke om, siger Poul Dal.

Psykolog Connie Ploug er langt fra begejstret for tegnefilmen.

Hun mener det Det kan få store konsekvenser, hvis børn skal lukke ned for kreativiteten og lægge bånd på sig selv på grund af trusler og skyldfølelse.

Til DR Nyheder siger hun:

– Undertrykkelse er en grim ting. Skyld og skam er det værste, man kan fylde i et barn. Det giver alvorlige problemer senere i livet. Det er ærgerligt at skulle starte med at undertrykke udgangspunktet, så lukker vi også af for udviklingen på andre måder.

– Der må gerne være forskellige holdninger, men personligt synes jeg, at den fundamentalistiske tænkegang er bekymrende, siger Connie Ploug til DR Nyheder.

Afviser kritik
Talsmand for Jehovas Vidner i Danmark og redaktør på magasinet Vagttårnet afviser kritiken:

– Den reaktion hører til i et sekulært samfund, hvor man hverken tror på Gud eller djævle, siger Erik Jørgensen, der på ekstrabladet.dk tager skarp afstand fra udtrykket ‘hjernevask’.

– Filmene svarer til, hvad vi tidlligere har trykt i vores foldere og bøger. Nu tager vi blot det medie i brug, som folk bruger i dag som et led i bibelundervisningen, siger Erik Jørgensen ekstrabladet.dk.

Se filmen: Jehovas Vidner – DVD for børn: Adlyd Jehova