4. marts 2024

Holbæk Kommune tilbyder et nyt værktøj til virksomheder, der vil have tjek på affaldet. Hjælpen findes på www.affaldstjek.dk, hvor virksomhederne kan få detaljeret information om den rette behandling af de forskellige typer affald.

Håbet er, at det nye værktøj vil sikre, at mere affald genanvendes eller bortskaffes miljømæssigt forsvarligt.

– Vanens magt gør, at mange virksomheder ikke får ændret på deres ordninger med vognmanden – man gør som man plejer. Men der er ikke længere affald, der ”bare” er blandet affald. Sorteres affaldet ved kilden, er der de bedste muligheder for at opnå en bedre genanvendelse af affaldet, og så er der penge at spare for virksomheden, siger formand for Udvalget for Klima og Miljø, John Harpøth.

Affaldstjekket foregår online og tager kun få minutter. Trin for trin føres virksomheden igennem siderne og får til sidst websidens rapport over de tiltag, virksomheden kan sætte i gang for at få styr på affaldet. Faktaark under hver affaldstype giver detaljeret information om, hvilken slags affald, der hører til kategorien, hvor det skal hen og hvad virksomheden skal være særligt opmærksom på.

Penge at spare
Baggrunden for affaldstjek.dk er blandt andet EU’s affaldsreform, hvor første fase betyder, at dele af affaldsområdet ikke længere skal anvises af kommunen, men skal reguleres af markedskræfterne.

– Forventningen er, at virksomhederne selv klarer sorteringen, fordi der er ”penge i skidtet”. Faren er, at de kan føle sig overset og overladt til sig selv med alle affaldsspørgsmålene. Her skulle affaldstjek.dk gerne være en hjælpende hånd, siger John Harpøth.

Kampagnen affaldstjek.dk retter sig både mod store og små virksomheder og er et af initiativerne i Holbæk Kommunes affaldsplan.

Som et led i affaldskampagnen vil enkelte virksomheder i Holbæk Kommune over sommeren få besøg af Miljøafdelingen, der vil præsentere det nye system og give hjælp til at få tjek på affaldet.

Virksomhedernes indtastninger kan ikke ses af kommunen, men er udelukkende til virksomhedens eget brug. Rapporten fra affaldstjek.dk er et godt udgangspunkt for næste snak med den vognmand, der henter affaldet.