19. juli 2024

Måske Orø kunne få glæde af en bosætningskonsulent, som på Ærø. Foto: Jesper von Staffeldt.

Måske Orø kunne få glæde af en bosætningskonsulent, som på Ærø. Foto: Jesper von Staffeldt.

Nej der er ikke fejl i overskriften, der skal stå Ærø, men denne artikel henvender sig først og fremmest til Orøborgene.

Deres udsendte på Isefjordens perle har i et par dage været på ferie på Langeland, og her har har man en særdeles velskrevet lokalavis kaldet Ugeavisen Øboen, med megen læseværdig lokalstof, som ikke bare er det man i journalistjargon kalder “luderstof”, altså skjult reklame for avisens annoncører. Det skyldes nok også, at den lokale avis ikke er ejet af et dagblad, men af et medieselskab som udelukkende kun ejer lokaviser på Fyn, og derfor ikke behøver at tage hensyn til en storebror , når man bringer relevant lokalt læsestof.

I “Øboen” kunne man læse: Ærø som rollemodel. Årsagen til denne overskrift var at Landdistrikternes Fællesråd roser kommunen for ansættelsen af en bosætningskonsulent og at kommunen har udarbejdet en særlig bosætningspolitik, der bl.a rummer et “Bosætningshus” som stilles til rådighed for tilflyttere , der gerne vil prøve ølivet af.

Men nu er der jo stor forskel på Ærø og Orø. Alene størrelsen og ikke mindst, at Orø er den del af Holbæk kommune, mens Ærø er en selvstændig kommune. Andre forskelle er, at der på Ærø er mulighed for beboerne, at få en arbejdsplads på øen, som også rummer flere undervisningsinstitutioner især inden for søfart. Til gengæld har Orø den fordel, man kun behøver sejle 6 minutter før man er på fastlandet og herved i nærheden af flere arbejdspladser i Roskilde og Storkøbenhavnsområdet.

Det er en flot indsats de ca. 20 frivillige på Orø ydede i forbindelse med “BlivØbo.nu”-kampagnen, Men mon ikke der skal professionelle kræfter til i form af ansættelse af en bosætningskonsulent, f.eks. en af de mange arbejdsløse akademikere, gerne en geograf med speciale i ø-problematikken. Selvfølgelig kan Orø ikke alene besæftige en evt. bosætningskonsulent, men man kunne f.eks. slå sig sammen med Sejerø og andre øer rundt omkring Sjælland.

Men hvor skal pengene komme fra, vil flere af vore læsere sikkert spørge om? I de snart 9 år Deres udsendte har boet på Orø, har jeg set mange projekter som i kraft af Orø er en ø, har fået støtte fra EU, Region Sjælland og diverse offentlige Ø-puljer. Nogle projekter ganske fornuftige, men også flere projekter, der set med en en skatteborgers øjne er “helt hen i vejret”. Så det skulle vel ikke være helt umuligt at søge støtte til ansættelse af en bosætningskonsulent.

Ideen med et bosætningshus for kommende tilflyttere vil vel heller ikke være helt umulig. Der er mere end hundrede huse til salg på Orø, og mon der ikke findes ejere , der gerne vil leje et hus ud for et år eller to. I disse tider kan man godt forstå, at potentielle ø-tilflyttere ikke bare lige springer til og køber et hus på Orø, for sæt nu man ikke falder til på øen, så er det ikke bare lige, at komme af med huset igen.

Klummen er udtryk for forfatterens holdning, og er ikke nødvendigvis Holbaekonline.dk’s holdning. Har du lyst til at skrive en klumme? – så skriv til info@holbaekonline.dk