2. marts 2024

Musikskolen Holbæks Big Band står side om side med stjernerne på Modern Jazz Days. PR Foto.

Musikskolen Holbæks Big Band står side om side med stjernerne på Modern Jazz Days. PR Foto.

Bigbandet fra Musikskolen Holbæk står flot placeret på plakaten, når Danmarks nye internationale jazzfestival, Modern Jazz Days, søsættes i Køge 8.-10. juni.

Normalt er navnene på festivalplakater placeret i rangorden – og med særligt fede typer til de mest kendte. Sådan spiller det opretstående klaver imidlertid ikke på jazzfestivalen Modern Jazz Days i Køge. Her er alle lige.

Derfor er Musikskolen Holbæks bigband placeret side om side med stjerner som Kira Skov og Alex Riel – både på plakaten og i programmet. Noget, der fryder bigband-leder, Orla Hansen:

– Det er helt genialt. Da jeg fortalte de unge mennesker, at de skulle spille til Modern Jazz Days, var der stor jubel. De er meget stolte over at skulle optræde ved et arrangement, hvor etablerede navne også indgår. Det regner de med at kunne lære en hel masse af, siger Orla Hansen, som sammen med de 17 unge musikere i alderen 15 til 20 år har haft travlt med at forberede koncerten:

– Bandet er i topform. De har tænkt sig at spille det, de brænder mest for, nemlig cross-over jazz. Navne som Jaco Pastorius og Tower of Power, men også enkelte Bob Mitzer-kompositioner, forklarer han.

Ros til de unge
Orla Hansen har haft med bigbandet at gøre gennem de sidste 30 år. Han vover pelsen og siger, at der i 2012-udgaven af bandet befinder sig fire-fem talenter, som med den rette undervisning kan nå langt:

– Der er nogle stykker, som virkelig brænder for det her og som er begyndt at gå ud til koncerter for at suge til sig. Jeg kan virkelig ikke se, hvorfor de ikke skulle ende på konservatoriet, hvis de holder dampen oppe. Vi har gennem årene forstret temmelig mange konservatorie-musikere, så det er bestemt ikke utænkeligt, siger han – og tilføjer:

– De unge mennesker i dag er meget åbne og parate til at eksperimentere med mange forskellige elementer – gerne på en gang. De elsker for eksempel at spille 80’er-funk, men gerne kombineret med en ældgammel jazzet lyd. Jeg synes, det er herligt, at de er så nysgerrige og fordomsfri, pointerer bigbandlederen.

Høj prioritet
På Modern Jazz Days’ summende kontor ser festivalleder Jakob Baggesen frem til at opleve de yngste bands stå skulder ved skulder med de mere rutinerede. Det er nemlig en fast forankret del af konstruktionen bag Modern Jazz Days at skære alle de optrædende over en kam, forklarer han:

– Vi ligestiller fuldt ud musikskoleorkestre og ’up and coming’-artister med de mere etablerede navne. De optræder på de samme scener og får samme behandling. Grunden er dels, at vi ønsker at smide noget benzin på bålet for den nye generation af musikere og give dem et løft med hensyn til koncertrutine og kontaktflade – dels, at vi vil lade parterne lære direkte af hinanden. De nye kan aflure teknik fra de etablerede, og de etablerede kan lade sig inspirere af de nye navnes friske energi, siger Jakob Baggesen.

Målsætningen for festivalen er ganske ligetil at koge ind:
– Modern Jazz Days ønsker at give publikum en enestående musikoplevelse – og samtidig puste nyt liv ind i dansk jazz. Kort og godt. Nu venter vi bare på, at det går løs d. 8. juni, slutter festivallederen.