Lysstøbning i Andelslandsbyen

Denne artikel er publiceret den 21. april 2012 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

I denne weekenden kan man få lov til at støbe lys i Skoletjenesten i Andelslandsbyen Nyvang.

Det var typisk kvindearbejde på gårdene i gamle dage. Det fortælles, at var der en gammel kone, stod hun for lysestøbingen. Hun havde tålmodighed og ro til arbejdet. Lysene skulle dyppes mange gange i smeltet tælle, dvs. smeltet fårefedt, der flød ovenpå varmt vand i et kar. Forinden var fedtet skåret i mindre stykker og smeltet af. Hele årets forbrug af lys blev lavet på denne måde. Det var før petroleumslampen og det elektriske lys.

Både børn og voksne kan afprøve tålmodigheden og lysestøbningen i Skoletjenesten. Det ildelugtende fårefedt er erstattet af paraffin og stearin, der ikke så følsomt overfor temperaturer. Man vælge at sætte kulører på sine lys. Lysestøbning med stearin giver alligevel fornemmelse for hele arbejdsprocessen.

Lysstøberiet foregår både lørdag og søndag mellem klokken 10.00 og 16.00.

Leave a Reply