Orø Forsamlingshus: Fuldt hus og mere til

Der var fuldt hus og mere til i Orø forsamlingshus. Foto: Jesper von Staffeldt.

Næsten hver femte Orøborger var mødt frem til borgermødet onsdag aften i Orø forsamlingshus. Helt præcis 135 orøborgere.

Orø forsamlingshus er ikke bare et forsamlingshus, men en del af øens identitet. Mange var mødt frem for på en eller anden måde, at redde forsamlingshuset, nu hvor mørke skyer truer forude: Kommnen vil skille sig af med forsamlingshuset, og dermed undgå at betale et årligt drifttilskud samt vedligeholdelse.

Men det betyder også at en evt. kommende forpagter kommer til at sidde væsentlig dyrere end de tidligere forpagtere har gjort. Derfor har Orø forsamlingshus bestyrelse, trods annoncering, heller ikke fundet nogen ny forpagter.

Og alle brikker i forbindelse med kommunens overdragelse af forsamlingshuset er endnu ikke faldet 100 procent på plads. Forhåbentlig sker det efter byrådsmødet d. 20. marts, men den nuværende – og nu genvalgte bestyrelse – tror det kan have lange udsigter. Derfor har man indgået en midlertidig samarbejdsaftale med Orø kro eller helt præcis Orø ejendomme, som står bag Orø kro.

Lene Kockholm som tidligere har været forpagter af forsamlingshuset, skal stå for driften i hvert fald frem til påske. Det medførte følgende kommentar fra Annie Lunde, som er et aktivt medlem af pensionistforeningen:
– At blande kro og forsamlingshus sammen er en dårlig ide.

Dirigenten Ole Nielsen påpegede:

– Det har man gjort før uden det gav problemer.

Der var meget få kritiske røster fremme, så den gamle bestyrelse blev ved et valg der mindede om de gode gamle dage i den sovjettiske centralkomite, valgt uden nogen nejstemmer som den nye forenings bestyrelse. Men som en Orøborger bemærkede overfor Deres udsendte medarbejder: “Orø kro havde mange klakører med på de bagerste rækker! Fremover vil der nok ikke være den store konkurrence om hvem der kan sælge dagens ret til 25 kr.”

Da Deres udsendte medarbejder fulgtes sammen med en Orøborger hjem fra mødet, sagde hun: Måske ikke den smukkeste løsning, men den eneste løsning for forsamlingshuset.

Denne artikel er publiceret den 29. februar 2012 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

14 kommentarer

 • Henrik Persson

  Hvad med demokrati, ytringsfrihed og inhabilitet?
  Det var en meget speciel oplevelse at være til borgermøde om forsamlingshuset. Først blev der sat spørgsmålstegn ved, om det skulle have været et ekstraordinært borgermøde med bestyrelsens afgang som tema. Der står i vedtægterne §4 at Holbæk kommune yder tilskud til driften jfr. driftsaftale. Dette tilskud er nu faldet væk, og dermed også driftsaftalen. I §6 står der, at hvis der ikke er nogen driftaftale skal bestyrelsen opløses. Det modargumenterede bestyrelsen ved at vise nogle mails fra kommunen, hvori der stod, at kommunen gerne ville forhandle om forsamlingshuset med bestyrelsen. Men ikke med henvisning til driftsaftalen, som jo ikke findes mere.
  I stedet for at gå af på et ekstraordinært borgermøde, gennemførte bestyrelsen et ordinært møde, endda med genvalg af den bestyrelse, som iflg. vedtægterne skulle være opløst.
  Derudover fik vi så at vide, at bestyrelsen havde indledt et samarbejde med Orø Ejendomme, som også ejer Orø kro. Derudover kom der på mødet en oplysning om, at et bestyrelsesmedlem skulle have aktier i kroen. Hvis dette er korrekt, vil jeg betragte bestyrelsen som inhabil vedr. driften af kroens konkurrent på øen, nemlig forsamlingshuset. Det ser ikke så fint ud!
  Under punkt 4: Indkomne forslag var der et forslag om at starte en ny forening, Borgerforeningen Orø forsamlingshus, og efter borgermødet holdt man så stiftende generalforsamling. Ved gennemgangen af de nye vedtægter blev der rejst tvivl om §3, hvori der står, at alle fastboende på øen automatisk er medlem af foreningen, ganske vist kontingentfrit. Der er ingen i dette land, der kan melde mennesker ind i en forening uden at spørge dem først!!! Men ikke nok med det. Ved et forsøg fra undertegnede om at stille forslag om en vedtægtsændring, som ville gøre vedtægterne lovlige, blev det sagt, at det ikke kunne lade sig gøre. Jeg kunne ikke få lov til at foreslå ændringer til vedtægterne. Det er jo fuldstændig absurd og et angreb på hele demokratiet omkring en forening.
  Derudover var der den klausul i vedtægterne, at foreningen ikke stiftes her og nu, men først når foreningen har overtaget Orø Forsamlingshus. Det er det rene galimatias, og den eneste grund til, at det skulle gøres på denne måde, var, at så kunne den gamle bestyrelse direkte bæres over i den nye forening.
  Det var ikke en god oplevelse at være i Orø Forsamlingshus i går aftes. Jeg må sige, at jeg aldrig har været ude for noget lignende.

 • margrethe

  det var ganske demokratisk og hvad enkelte personers private investeringer aldrig kan angå andre, nu har du flere gange vendt og drejet tingene lidt på hoved, alle fastboende bestemmer selv om de vil deltage i afstemminger eller komme i forsamlingshuset, men alle har en mulighed for dette, hvorfor i himlens navn køre du rundt i dette,
  hele tiden til trods for du endda har mange muligheder for at kommentere de vedtægter
  jeg syntes det var en god saglig og givende aften, og demokratisk korrekt og gudskelov var der et stort flertal for dette.

 • margrethe

  glemte mvh.fra Margrethe Pedersen

 • Clay

  Jonna… Margrethe Petersen det er klart du synes det var et godt møde, det var din “mand” som stod og solgte forsamlingshusets sjæl til højestbydende, sæt dig ind i reglerne, det er rigtig hvad Henrik siger og hvad der står i artiklen.

 • Hans

  Godt møde. Bestyrelsen gør hvad de kan for at vi stadig har et Forsamlingshus. At eneste mulighed er hjælp fra Kroen, måske i et stykke tid, er ok, ellers ender det vel med ejerlejligheder. Hr.persson (ved alle møder: Kan alle se mig,kan alle høre mig) op på hesten og rid langt væk fra vores dejlige ø. Vi ønsker kun fred.

 • margrethe

  clay nu er det personangreb chikane du præstere nu, sjælen i forsamlingshuset har du dannet om til had,hvad jeg mener om det hele er min egen mening og hvad jeg syntes holder jeg for mig selv, pt.her.
  og det med reglerne kender jeg nok en del til og må da sige alt det balade skulle ha været meldt for længe siden, bestyrelse har i mine øjen været alt for blødsøden i denne sag at hvis det var mig der skulle bestemme så var det anmeldt for længe side.
  så clay jeg har min mening og kan ikke være enige med alle ej min mand hvis det går mod mine holdninger.
  forlanger du af dine skal lystre dig håber jeg s¨å sandelig ikke.
  alt det personangreb du kommer med gider man ikke, syntes det er på tide at lade den bestyrelse få den arbejdsro som de ikke har fået i flere mdr, på grundlag af hetz og trusler med alverdens ulykker fra din side og dem som du har fået med. Arbejdsro så de kan komme videre og få det hus op at køre til alles det bedste.
  Og hvad angår Persson at en person som evig altid skal brokke sig og finde fejl ved alt og alle fylder efterhånden så meget at jeg syntes han skulle holde sig til sit i stedet for.
  At chikanere andre med mudderkastning på fejl og mangler, har ikke set og hørt andet gud hvor længe, men en fornemmelse han har taget over for dig, for at forsætte en kamp mod en bestyrelse som desværre har haft uheldige forpagter til at underminiere forsamlingshuset til det bliver lukket.
  Men hvor var du den aften til borgermøde du var tavs hvor i har udtalt jer om i ville vælte bestyrelsen og lave så meget balade hvor var du og dine
  tavse og nu efterfølgende kan i på skrift forsætte men nu må det stoppe.
  En anden ting alt det som har foregået og foregår med alt dette er da ikke for at gøre godt ej lysten til at få flere til øen hvem vil komme til sådan en Ø hvis der er alt det balade og uenigheder om alt og i alt det skræmmer folk væk.
  nu må der komme ro til og få de foreninger der ønsker fremskridt på øen til at få arbejdsro både med forsamlingshuset og beboerforeningen arbejde med at få nye til øen.
  Og det skal stoppe her for flertallet har stemt til bestyrelsen forsatte virke.
  og tak for dette.
  mvh.Margrethe Pedersen

 • clay

  Ak kære jonna magrethe du snakker man kan høre du ikke har fået halvdelen at vide .. Men hyg dig med din uvidenhed.

 • margrethe

  tak

 • Inge Merete Christensen

  135 personer var til generalforsamling vedr. Orø Forsamlingshus fremtid(jeg kom desværre ikke). Det var med stor forventning at ovenstående blev læst. Om jeg blev skuffet? Ja og ked af det. Det undrer mig, kun 1 prs. der turde stille kritiske spørgsmål?? Handler dette om en amerikansk mafiafilm? Jeg har også læst bestyrelsens 17 sider afhandling, især mellem linjerne. Det er tydeligt, at de ingen visioner har for husets fremtid. Tror DU at pengemaskiner kan drive et sted, frem for personer der går op i det med liv og sjæl? Det jeg fik ud af alle de sider var, at bestyrelsen og Holbæk Kommune ikke havde nogen ideer om husets fremtid. Bestyrelsen ville kræve en fuldtids forpagter – svært når de også ville have ca. 100.000 – 150.000 kr. i husleje om året. Jeg ville blive forvirret, hvis der ikke kom facts på bordet og fremtiden planlægges, det virkede som en syltekrukke. Tydeligt var det i mange af de 17 sider, at Clay Green absoludt ikke skulle fortsætte. Svært for ham at kæmpe alene mod bestyrelsen, Kroen samt Kommunen, der fik ham til at femstå som et fjols og til sidst give op. Det var et dejligt familie spisested og meget hyggeligt for de der ville mødes med andre. Hvis du orker, så læs hvordan Clay Green blev MOBBET ud af Orø Forsamlingshus. Vi må passe på hinanden og vores hjerte-Ø. Det er mit håb at møde ham og Birthes gode mad ude i Drivhusene!

 • Anne-Mette Sie

  Der er noget jeg ikke forstår i dette her..Nu retter jeg henvelse til Henrik Persson og Inge Merete Christensen,, Er i Ikke klar over at Clay Green selv, har sagt forpagter aftalen op.. Så hvorfor alt den postyr..

 • Clay Green

  Hvorfor er det du altid udtaler dig om noget du ikke ved. Lad mig prøve at forklare. Indtil flere gange blev jeg præsenteret for urimelige krav fra bestyrelsen, et var dem at jeg skulle forvente en husleje på minimum 10.000,- kr.pr. måned noget som var helt urimeligt, det er reelt aldrig blevet taget af bordet og det ville jeg ikke betale, for det hænger ikke sammen. Af juridiske årsager rådede min advokat og revisor at sige op for ikke at løbe ind i noget og da bestyrelsen selv var sagt op og opløst d. 1-2-2012 iflg. kontrakten med kommunen, så blev det resultatet, men jeg tilbød bestyrelsen jeg kunne fortsætte til minimum 8. Marts men det ville de ikke, så nu blev det et princip for dem at få mig ud, fordi modsat mange så lefler jeg ikke for nogen jeg ikke har tillid til.
  Husk en ting, folk har ikke hørt halvdelen af hvad bestyrelsen har været i stand til og folk vil heller ikke tro på det, for uha nej det kan da ikke være rigtigt. Jeg havde efterhånden fået en god forretning i gang, men blev også en al for stor konkurrent, det blev bevist på borgermødet da man solgte sin sjæl, fordi man ikke selv ikke magtede opgaven.
  Prøv at forstå sammenhængende det gør det nemmere at se ting fra flere sider, end fra den side hvor man håber at kunne opnå mest.

 • Inge Merete Christensen

  Til Anne-Mette Sie. Du skriver bla. i dit indlæg at: “Der er noget jeg ikke forstår i dette her…”. Nej der er noget du ikke forstår, der er meget du ikke forstår! Har du læst de 17 sider fra bestyrelsen, der ligger her på Holbaekonline? Når du har læst dem (især mellem linjerne) + hvad der ellers er skrevet omkring Forsamlingshuset, vil der være meget du forstår. Det er offentligt kendt at Kroen har en stram økonomi og at bygningerne er ejet af Orø Ejendomme, der vil overtage forsamlingshuset?! Du slutter dit indlæg Anne-Mette Sie: “Så hvorfor alt den postyr..” Ja hvorfor det? Jeg ser en uhyggelig, uretfærdig behandling og mobning af 2 mennesker der gav orøerne et rigtigt godt forsamlingshus!

 • Hanne

  Kære alle sammen.

  – Jeg har også læst den 17 sider lange redegørelse, jeg kan ikke se noget mellem linierne andet end et tomt stykke papir. Det jeg derimod kan ane her på sidens indlæg er, at mange mennesker har snakket og snakket, og alt efter hvor disse meningsdelinger er endt, tolkes den redegørelse tilsyneladende forskelligt.
  – Det er det eneste jeg kan se der kommer til udtryk “mellem linierne”.

  Nu er det overstået, vi har fået den information vi søgte til mødet, for eller imod, orø har talt – videre.

  Støt op om Clay og Birthe i Minigolfen og ønsk dem alt vel.
  Støt op om Forsamlingshuset, og ønsk dem alt vel.
  Støt op om Kroen, og ønsk dem alt vel.

  Lad os glæde os over hvad fremtiden mon bringer os, af dejlig mad, hyggelige stunder, fed samvær – uanset hvor på øen DU vælger at spise og hygge dig.

  Så uden nogle misforståelser, kan I alle have en rigtig god dag/aften. Glæd jer til et skønt forår og de tiltag der nu engang arbejdes på fra flere sider.

  kh. Hanne

 • jesper von staffeldt

  En lille opfordring fra Holbaekonline.dk til de mange debattører : Husk ikke kun at skrive f.eks. Hans eller Hanne, men meget gerne et efternavn, og hvis man f.eks. hedder Hans Jensen , så gerne et vejnavn.

Leave a Reply