Pas på istapperne

Istapper er potentielt dødelig og selvom det måske ikke ender fatalt, så kan husejeren stadig holdes ansvarlig. Foto: Wipsenade (CC BY 3.0).

Så snart vejrliget skifter, får viceværter og husejere travlt. Så skal de mange istapper, der hænger fra hustage og under tagrender, fjernes, før de dratter ned af sig selv.

Bliver man ramt af en istap, der falder fra en etageejendom, er den potentielt dræbende, advarer Forsikringsoplysningen.

Kulden har stadig et godt greb om hele landet, men i samme øjeblik termometret igen viser plusgrader, skal man som husejer sørge for at få fjernet de istapper, der truer forbipasserende. Og er der risiko for, at istapper på et hus vil falde ned, så skal ejeren straks sørge for at advare forbipasserende ved at sætte afspærringer op og sørge for, at istapperne fjernes.

– En istap, der falder fra 4. sals højde, kan nå en hastighed på mere end 50 km i timen, og rammer den en person, er den potentielt dødelig, siger Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

Derfor opfordrer han også folk til at holde udkig efter store istapper under tagrender og tagskæg, når de bevæger sig rundt i byen. Ud over temperaturudsving kan kraftige vindstød også sende istapperne styrtende mod jorden.

Vigtigt at være ansvarsforsikret
– Får en fodgænger en istap i hovedet, rettes erstatningskravet mod husejeren. Var husejeren klar over eller burde være klar over, at istapperne kunne falde ned og intet havde gjort, skal der betales erstatning. Det klares for det meste ved, at husejeren melder skaden til det selskab, hvor han har tegnet sin husforsikring, og som ansvarsforsikringen er en del af. Har husejeren ingen ansvarsforsikring, må han selv betale erstatningen, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Det er den skadelidte, der skal bevise fejl eller forsømmelse fra husejerens side for at kunne få erstatning. Derfor er det en god idé at sikre sig navn og adresse på eventuelle vidner, hvis det er muligt, lyder rådet fra Forsikringsoplysningen. Derudover kan det være en fordel at tage billeder af ‘åstedet’, evt. med sin mobiltelefon.

Bilens kasko betaler
Bliver din kaskoforsikrede bil ramt af en istap, skal du anmelde skaden til dit eget forsikringsselskab, der betaler skaden. Et eventuelt selvrisikobeløb er et såkaldt uforsikret krav, som du må forsøge at få betalt af husejeren. Husejeren eller husejerens forsikringsselskab skal dog kun betale, hvis husejeren fx har forsømt at spærre forsvarligt af.

Er bilen kun ansvarsforsikret, skal erstatningskravet sendes til husejeren, der så bør anmelde skaden til sin husejeransvarsforsikring, der vil betale erstatning.

Denne artikel er publiceret den 9. februar 2012 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply