29-årig dømt for flere brande

Denne artikel er publiceret den 15. december 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Et enigt nævningeting har ved Retten i Næstved i går fundet en 29 årig mand skyldig i 8 tilfælde af brandstiftelse – herunder to brande i Tåstrup ved St. Merløse.

De mange brande skete i perioden fra den 18. november 2007 til den 6. januar 2011, hvor han blev varetægtsfængslet.

Politiet havde da igennem længere tid mistænkt manden for at stå bag flere brande på Sjælland. Det var først i forbindelse med den sidste brand, at politiet vurderede, at der var tilstrækkeligt grundlag for at gå videre med mistanken, som indtil da mest havde bygget på det forhold, at der opstod brand de steder, hvor manden boede eller hos naboerne.

Matematiske beregninger fra Københavns Universitet har konkluderet, at sandsynligheden for, at en person vil opleve så mange brande som manden, er i størrelsesordenen 1:100 milliarder.

Ved den sidste brand fandt politiet fodspor i sneen, der førte fra brandstedet direkte til mandens bopæl, hvor man fandt manden alene hjemme og skoene, der var forsøgt brændt i brændeovnen.

Der var flere ligheder mellem brandene.

Fordi der, ifølge beviserne, ikke havde været andre personer i området omkring brandtidspunktet og på baggrund af de brandtekniske undersøgelser, fandt retten, at manden var skyldig i ildspåsættelserne.

Manden havde i perioden sat ild på 4 beboelsesejendomme, hvor 2 var med stråtag, til en beboelsesvogn, til 2 lader og en garagebygning. I husene med stråtag og i beboelsesvognen blev ilden påsat ved nattetid, mens beboerne lå og sov.

Den ene af brandene mod et stråtækt hus, blev påsat i starten af januar 2009 i et hus på Tåstrupvej i Tåstrup ved St. Merløse.

I marts samme år satte den 29-årige ild til en garagebygning ved en landejendom på Tåstrupvej. Værkstedet blev, ifølge politirapporten fra dengang, svært brandskadet.

Vidste offer kunne brænde inde
Manden blev dømt for særlig kvalificeret brandstiftelse vedrørende beboelsesvognen, da det var bevist, at den kvindelige beboer havde været i overhængende fare for at brænde inde. De øvrige forhold blev henført til straffelovens § 181, stk. 3, som er bestemmelsen om brandstiftelse under særligt skærpende omstændigheder.

Manden blev med stemmerne 11-1 straffet med fængsel i 6 år. Retten blandt andet lagde vægt på antallet af brande og karakter, herunder at flere af brandene var antændt hos naboer.

Leave a Reply