Flot 3. plads til 7. A fra Tuse Skole

Det blev til en flot 3. plads, da 7.A fra Tuse Skole i dag deltog i finalen ved DM i danmarkshistorie.

I dag har Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Nordsjælland afviklet finalerne i Historiedysten, det uofficielle DM i danmarkshistorie for skoleklasser. Deltagerne i finalerne kæmpede over hele slottet med alt, hvad de har lært og dystede med stort mod.

Dommerne var på en svær opgave, og finalerne var nervepirrende for alle deltagere.

Pokaler og historiske oplevelser til de tre skoleklasser, som nu kan kalde sig danmarksmestre i historie, gik til: Korsvejens Skole fra Kastrup, Brenderup og Omegns Realskole og Hastrupskolen fra Køge.

Flere end 15.000 danske skoleelever stillede til start i Historiedysten den 5. september, og i dag fik de tre mestre-klasser overrakt pokaler i Riddersalen på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Her foregik den afgørende finaledyst. Forinden havde klaserne dystet i historiediscipliner af enhver afskygning rundt på hele Frederiksborg Slot.

– Finalen i Historiedysten er et godt udtryk for alle de imponerende bidrag og præstationer, som elever og lærere har vist i løbet af hele Historiedysten. Vi er både taknemmelige og begejstrede. Vores første år med Historiedysten har været så stor en succes, at vi planlægger at gennemføre den igen til næste år, fortæller Mette Skougaard, som er direktør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Historiedysten er udskrevet som et led i markeringen af 200-året for brygger J.C. Jacobsens fødsel. Hans kongstanke var at gøre danmarkshistorien levende for alle danske borgere. Særligt den yngre generation. Ikke mindst det imponerede deltagerantal har bekræftet Det Nationalhistoriske Museum i, at Historiedysten er helt i tråd med bryggerens ånd.

7.A fra Tuse Skole var med i finalen for 7. – 9. klasser. Her løb 9.A fra Hastrupskolen i Køge med 1. pladsen, 8. A fra Frøslev-Padborg Skole i Padborg fik 2. pladsen, mens 7. A fra Tuse Skole fik 3. pladsen.

Fakta om Historiedysten

3 grupper, 3 hovedtemaer og 3 runder

Historiedysten er målrettet tre målgrupper, som hver især arbejder med et hovedtema:

o 3. – 4. klasse: Chr. 4., valgkonge

o 5. – 6. klasse: Statskuppet 1660, enevælde

o 7. -9. klasse: Grundloven, demokrati

De tre hovedtemaer favner magtens tredeling, som bl.a. er højaktuel og relevant i forhold til det netop afviklede folketingsvalg.

1. runde
Den første af de tre runder af Historiedysten havde deltagelse af 732 klasser (over 15.000 elever), som brugte det webbaserede undervisningsmateriale som forberedelse til en online multiple choice dyst på historiedysten.dk. Dysten forløb 16. og 19. september.

2. runde
De 30 bedste klasser inden for hver gruppe kvalificerede sig til 2. runde. Her skulle eleverne arbejde med og reflektere over temaerne i en nutidig og udfoldende form. Temaopgaverne blev sendt ind til Det Nationalhistoriske Museum, hvis kyndige dommere udvalgte de tre bedste klasser i hver gruppe til finaledysten.

3. runde – finale på slottet
Finalen blev afholdt på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot den 11. oktober 2011, og det var en historisk nervepirrende dyst på paratviden i den fantastiske riddersal på Frederiksborg Slot i Hillerød. Det Nationalhistoriske museum sørger for både transport og indkvartering af finalisterne.

Denne artikel er publiceret den 11. oktober 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply