8. september 2024

10 års dagen for Al Qaedas terrorangreb på USA markeres på Holbæk Bibliotek med to foredrag i den store mødesal og udstillinger i udlånet.

Mandag den 5. september kl. 19.00 fortæller forfatter og historiker Finn Madsen om angrebene i New York og Washington.

Foredraget vil omfatte følgende emner:

* Baggrunden for terrorangrebet på USA 11. september 2001: “Hvorfor hader de os?”
* Pentagon og World Trade Center: symboler på amerikansk magt og kapitalisme
* Øjenvidneberetninger fra New York …
* 11. september – og katastrofens internationale konsekvenser
* Krigen i Afghanistan mod al-Qaida og Osama bin-Laden – succés eller fiasko?
* Perspektiver og eftervirkninger … den organiserede terrorisme i Europa: fx Madrid 2004 og London 2005 og énmandsaktionerne i Danmark de senere år, Stockholm 2010 m.v.
* 9-11 i New York: den fortsatte debat om amerikansk konspiration m.h.p. at fremprovokere krig. – Bragte den amerikanske administration selv World Trade Center til fald?

Torsdag den 8. september kl. 19.00 vil Adjunkt ph.d. Thomas Ærvold Bjerre fortælle 11. september i Amerikansk populærkultur.

Foredraget ser på de forskellige måder, hvorpå den amerikanske underholdningsindustri har bearbejdet og omformet ‘9/11’. Og foredraget kaster lys over de typer af fortællinger, der er dukket op – fra det heroiske og propagandistiske over det tragiske og dokumentaristiske til de mere konspirationsdrevne fortællinger.

‘9/11’ er blevet behandlet i sange af Neil Young og Bruce Springsteen og i film som ‘United 93’ og ‘World Trade Center’. Også den seneste Batman-film kan ses som en kommentar til USA efter 11. september. Den tragiske begivenhed er desuden blevet taget op af forfattere som Don DeLillo og Jonathan Safran Foer.

Hør om nogle af fortællingerne om 11. september, hvorfor vi har brug for dem, og hvordan man bør forholde sig til dem.

Gratis billetter til begge foredrag kan afhentes i Skranken på Holbæk Bibliotek.