Socialpædagogerne: Behov for handling

Næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund Marie Sonne. Foto: Ricky John Molloy.

Sagen om Skarridsøhjemmet viser, at der er behov for handling på mange planer, mener Socialpædagogerne.

– Ansvarlig ledelse på alle planer, en ordentlig kultur på arbejdspladsen og faglig uddannelse, der giver kompetencer, er alle afgørende aspekter i samfundets behandling af mennesker med særlige behov. Men også politikernes økonomiske prioriteringer spiller stor rolle, siger Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne.

– Hvis Ekstra Bladets oplysninger om forholdene på især én afdeling på Skarridsøhjemmet står til troende, er det afgørende, at det politiske og ledelsesmæssige ansvar følges op af handling på mange planer.

Det siger Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne efter Ekstra Bladets beskrivelser af dagligdagen på specielt én afdeling på Skarridsøhjemmet i Jyderup, der er et botilbud for voksne handicappede under Holbæk Kommune.

Hun fremhæver, at der er et politisk og administrativt ansvar i forhold til tilsyn. Der er et ledelsesansvar på stedet. Og naturligvis er der et personligt ansvar hos medarbejderne.

– Socialpædagogisk arbejde er at bruge kvalificeret faglighed til at yde støtte og vejledning til udvikling. Det kræver dygtige socialpædagogiske ledere og medarbejdere, der arbejder med andre mennesker ud fra respekt og etiske grundholdninger. Det kræver viden, og derfor er det så vigtigt, at medarbejdere har en målrettet grunduddannelse og får efteruddannelse, der giver de socialpædagogiske kvalifikationer, som er nødvendige i dagligdagen, siger Marie Sonne og fortsætter:

– Værdig kultur på enhver arbejdsplads skabes først og fremmest af en ledelse, der er i godt samspil med medarbejderne. Men det er nødvendigt at fremhæve, at de politiske og økonomiske prioriteringer, som det specielle socialområde lider under i disse år, netop kan føre til samfundsmæssig omsorgssvigt i form af magtesløshed og laden stå til.

Marie Sonne understreger behovet for, at samfundet får et andet blik på og forståelse for det specielle socialområde, fordi flere års nedskæringer har efterladt grimme spor ude på de sociale tilbud:

– Når det sociale område italesættes negativt, så påvirker det samfundets opfattelse. Vi har brug for i fællesskab at få genskabt en kultur, som det danske samfund kan være bekendt i forhold til de mest udsatte mennesker, siger Marie Sonne.

Socialpædagogerne har i øvrigt for nylig offentliggjort en undersøgelse, der viser, at 88 procent af ledere og mellemledere på landets sociale tilbud mener, en målrettet socialpædagogisk uddannelse vil løfte kvaliteten af det socialpædagogiske arbejde.

– Danmark bør se til de øvrige nordiske lande, hvor man udvikler fagligheden for at højne livskvaliteten for mennesker med behov for støtte og udvikling, påpeger Marie Sonne.

Læs alle artiklerne om Plejeskandalen på Skarridsøhjemmet

Denne artikel er publiceret den 8. august 2011 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply