Læserbrev fra borgmesteren: Økonomisk status

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Økonomisk status

Borgmester Søren Kjærsgaard. Foto: Holbæk Kommune


Vi har været igennem en markant omstilling det seneste år. Vi har på en og samme tid forbedret vores økonomiske styring og samtidig gjort det nødvendige for at sikre budgetoverholdelse i 2017. Vi forventer et overskud på omkring 29 mio. kr. i 2017. Det har givet et godt økonomisk fundament for det kommende byråd.

I 2018 er der råd til, at vi bruger, hvad vi må på vores børn, unge og ældre. Samtidig med at vi lægger penge i kommunekassen og investerer i vores bygninger og institutioner i hele kommunen. Og gælden bliver nedbragt i de kommende år.

Med det vedtagne budget for 2018-2021 retter vi op på den samlede økonomiske situation, sikrer ro og stabilitet omkring budgetterne i 2018 og skaber et godt afsæt for det kommende byråd ind i 2019-2021.
Vi bruger den ramme, vi har fået, på vores serviceområder. Det sker samtidig med en kasseopbygning og et fornuftigt anlægsniveau.
Der er på den ene side et løft til vores serviceniveau, der betyder, at det nye byråd har finansieret krone for krone, hvad det må bruge på vores velfærd. Vi bruger, hvad vi må på service inden for de økonomiske rammer, som Folketinget giver os, ca.2,8 mia. dk.

På den anden side er der en økonomisk ansvarlighed omkring den økonomi, der overleveres til det nye byråd:
Efter at have haft en lav kassebeholdning i løbet af 2017, genopbygger vi kassebeholdningen i disse måneder og vil i foråret 2018 igen ligger mellem 100 og 150 mio. kr. i gennemsnitlig kassebeholdning. Helt i tråd med byrådets målsætning.

Vi har nedbragt vores gæld i indeværende byrådsperiode. Gældsafviklingen fortsætter i næste periode. Dermed holder vi fast i, at gælden henover en byrådsperiode ikke må stige.
Med de forudsætninger der ligger i budgettet vil der netto blive afdraget ca. 130 mio. kr. over den kommende byrådsperiode.

Vi budgetterer ikke med salg af ejendomme og arealer, men vi har store indtægter i vente, som positivt vil konsolidere os yderligere. Vi ved, at der ligger store salgsindtægter og venter – særligt ved salget af Holbæk Have.

Kommunen har de seneste år haft en høj befolkningstilvækst. Det er rigtig positivt – også på indtægtssiden. Det vil på sigt betyde flere indtægter for kommunen i de kommende år.

Samtidig er der økonomisk rum for et fint anlægsniveau. Omkring 160 mio. kr. i snit om året over de næste 4 år. Vi kan dermed fortsætte planen med at nedbringe det vedligeholdelsesmæssige efterslæb og udvikle nybyggerier. Gennem en målrettet indsats gennem de seneste år har vi næsten halveret efterslæbet – den indsats fortsætter i de kommende år.

Med venlig hilsen

Søren Kjærsgaard
Borgmester

10 kommentarer

 • Ja det har vist hørt før. Og i januar, hovsa administrationen har regnet forkert, vi må spare 150. Mio. Vi skylder vel stadig 1,7 Mia. Væk.

 • Har han fået en trylleformular,siden at et stort minus er blevet til plus.

 • Avatar Søren Kjærsgaard

  Kære Flemming
  Vi skylder ikke 1,7 mia. kr. væk. Ved udgangen af 2017 er vores gæld 980 mio. kr., hvilket er lidt lavere end ved indgangen af perioden. Og i øvrigt sammenligneligt med andre kommuner.
  Jeg fortæller, hvad udsigterne er nu med indgangen til 2018 med det budget, vi har vedtaget. Hvad der måtte komme af overraskelser – positive som negative – kan jeg af gode grunde ikke forudsige.

  Kære Vivi
  Der er ingen trylleformular, der får udfordringer til at forsvinde. Vi har håndteret de udfordringer, der har været og derfor ser de kommende år noget bedre ud. Det håber jeg, at vi alle kan glæde os over.

 • Avatar Gitte Schmidt

  Søren Kjærsgaard er ligesom H. C. Andersen ved at fortælle et eventyr. Historien indeholder mange træk fra eventyr.
  Der er en helt, som har gået gruelig meget ondt igennem, men til sidst lever han lykkeligt i det Holbækske kongerige med sin Sportsby. I eventyrene er der gerne tre personer, to vidende og kompetente, der bliver lamslåede i pressede situationer, samt en inkapabel klovn, der får prinsessen og kongeriget.
  Der er også magiske tal, som går fra røde til sorte uden nærmere forklaring.

  Sidst, men ikke mindst er der overnaturlige elementer, i og med der er nogle ejendomme, der ikke skal sælges, men som forventeligt giver store indtægter, når de bliver solgt (muligvis skal der opstilles en trykpresse til Holbækmønt i Holbæk Have). Her kan vi delvis se det eventyr Søren Kjærsgaard vil fortælle vælgerne i Holbæk Kommune. Når vi nærmer os valget endnu mere bliver historien sikkert udbygget.

 • Avatar Hanne Duelund Larsen

  Gitte Schmidt

  Spot on – desværre 🙁

 • Avatar Carsten Andersen

  Interessant at læse ovennævnte kommentarer. Jeg kommer til at tænke på den politiker, der i tidernes morgen sagde, “at hvis det er fakta, så benægter jeg fakta!”.

  Jeg synes i stedet, at der er grund til at glæde sig over, at det tilsyneladende nu går den rigtige vej, og at det kommende budget hviler på et meget solidt grundlag med 29 ud af 31 mandater, der har stemt for budgettet. Lad os dog sammen tale vores kommune op og fortælle om alle de gode ting, som vi hver især glæder os over i stedet for at rakke ned hele tiden.

  De ting, der ikke er i orden skal naturligvis rettes, men der er da heldigvis mest godt at sige om vores kommune.

  Carsten Andersen, kandidat for Venstre til byrådsvalget.

 • Avatar Allan

  Håber godt nok ikke at Venstre for borgmesterposten i Holbæk, med det rod de går og laver. særlig med de penge de bruger på deres sportsby.

 • Avatar Gitte Schmidt

  Til Carsten Andersen

  Først vil jeg lige modargumentere, at vi kommentarister på nogen måde rakker ned på vores kommune.

  Faktisk er vi så engagerede i kommunen, at vi har reflekteret over og givet udtryk for, at vi er glade for kommunen og ønsker den skal styres på et anstændigt grundlag.
  Vi ønsker os netop ikke til USA, hvor “alternative fakta” og beskyldninger om fake news er selve regeringsgrundlaget.

  Måske skal jeg i forlængelse af din erindring af historien om de benægtede fakta, nævne et citat, der skulle komme fra A. Lincoln, nemlig: »Du kan narre alle folk i nogen tid, og nogle folk hele tiden, men ikke alle folk hele tiden.«

  Borgerne i Holbæk Kommune er som kommentaristerne indsigtsfulde og realistiske. Derfor kunne det ikke ligge os fjernere end at “rakke ned” på dem. Jeg synes, du som politiker skal overveje, hvem eller hvad der trækker Holbæk Kommune ned i sølet, og samtidig være rigtig stolt over, du får lov til at være med til at bestyre en kommune fyldt med så kompetente borgere.

  Med venlig hilsen
  Gitte Schmidt

 • Avatar Hanne Duelund Larsen

  Til Gitte Schmidt,

  Det gør godt at læse dine ord.
  For det er jo netop sagen, at vi kommer med vore kommentarer, fordi vi helhjertet er interesseret i, at denne kommune kommer på “ret køl”.
  Hvis vi holdt vores mund, ville det jo være, fordi vi var ligeglade !!

  Og jeg er sikker på, at Carsten Andersen, når han får tænkt sig om, godt kan se, at det ikke er for at nedgøre kommunen, når vi siger vor mening.

 • Avatar Hanne Duelund Larsen

  Jeg har lige hørt Carsten Andersen i aften på et valgmøde på Orø sige, at man ikke skal tale kommunen “ned.
  Men han VIL indse, at man er nødt til at forstå og reagere på fortiden, for at kunne tackle fremtiden.

  Dét har han jo allerede erkendt i sit læserbrev d. 24. oktober her på HO, hvor han erkender, at der har været mangel på politisk ledelse i forhold til de beslutninger, der er truffet og bliver truffet.

  Så Carsten Andersen har skam også “set lyset” – selvom han lige i disse dage enten har ladet sig spænde for partivognen eller har været loyal i forhold til den nuværende borgmester.
  Og respekt for det valg HAN har taget – men det gør ham uklar i mælet i forhold til vælgerne.

Skriv et svar