Byrådet bekymret over fordeling af sygehusmilliarder

Arkiv foto: Rolf Larsen
Arkiv foto: Rolf Larsen

Et ekspertudvalg gav onsdag deres anbefalinger til, hvordan de 40 milliarder kroner til modernisering af sygehusene kan fordeles. Region Sjælland ser ud til at blive voldsomt nedprioriteret, og Holbæk Sygehus får slet ikke del i puljen. Det forbløffer og bekymrer Holbæk Byråd.

Følger regeringen Juhl-udvalgets anbefalinger, får Region Sjælland 5,35 milliarder kroner – 4 milliarder til opførelse af et nyt supersygehus i Køge og 1,35 milliarder til henholdsvis psykiatri og akutmodtagelse i Slagelse. Derimod er der ikke en krone til modernisering af sygehusene i Holbæk og Nykøbing Falster.

– Beløbet til sygehusene i Region Sjælland er langt under, hvad regionen burde få, hvis man går efter befolkningstal. Det er faktisk en milliard kroner mindre end vores befolkningstal berettiger til. At Holbæk Sygehus så heller ikke bliver tilgodeset er meget uforståeligt, og vi i Holbæk Byråd finder det både unfair og meget bekymrende, pointerer borgmester Søren Kjærsgaard.

Strukturen ligger fast
Den fremtidige sygehusstruktur i Region Sjælland kommer til at bestå af et hovedsygehus i Køge og akutsygehuse i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster.

– Det var jo et krav fra netop Juhl-udvalget, at regionen skulle finde en model med ét hovedsygehus og tre akutsygehusene. Det krav er opfyldt, og derfor er det meget vanskeligt at forstå, at selv samme udvalg nu foreslår en fordeling, der i den grad nedprioriterer vores område, siger Søren Kjærsgaard og understreger, at færre ressourcer blandt andet vil betyde, at implementeringen af den nye struktur kommer til at tage længere tid, og at akutsygehusene ikke kan indrettes optimalt.

Fordelingen
Regeringen har afsat i alt 40 milliarder kroner til nye sygehuse samt ombygning og modernisering af de eksisterende.

Hvis regeringen følger ekspertudvalget, bliver milliarderne fordelt således:
Region Sjælland: 5,35 mia. kr.
Region Hovedstaden: 12,85 mia. kr.
Region Syddanmark: 8,45 mia. kr.
Region Midtjylland: 10,65 mia. kr.
Region Nordjylland: 4,1 mia. kr.

Ekspertudvalget lægger dermed op til, at den samlede økonomiske ramme bliver udvidet til 41,4 milliarder kroner.

– Nu må vi naturligvis læse præmissen for udvalgets indstilling og se, om det giver en bedre forståelse for fordelingen – men vi tvivler desværre på det, siger borgmesteren på vegne af byrådet. Han fremhæver samtidig, at byrådet har en klar forventning om, at Region Sjælland gør deres indflydelse gældende med henblik på at påvirke det endelige resultat, når midlerne fordeles januar 2011.

Skriv et svar