24. april 2025

Sådan forestiller forslagsstillerne sig hvordan tunnelens udmunding ved Slotscentret kan se ud. Foto fra borgerforslagets infoskriv.

Kommunalbestyrelsen behandlede på sit møde onsdag et borgerforslag om en gangtunnel under jernbanen til Slotscentret.

Forslagsstillerne ønsker, at gøre det nemmere og sikrere for blandt andet ældre og gangbesværede, at komme til Slotscentret fra boligområderne syd for banen. Som det er nu, er der, ifølge forslagsstillerne, tale om en besværlig vej – ikke mindst for gangbesværede – da man skal op og ned af en stejl trappe mellem Valdemar Sejrsvej og Erik Menveds Vej, og elevatoren på stedet ofte er ude af drift. Fra tunnellen på Valdemar Sejrsvej og op til Slotscentret sendes fodgængerne til Slotsvolden, hvor der er intens biltrafik.

Ole Hansen fra Moderanerne anbefalede, at sagen sendes i Planudvalget, så der kan ses nærmere på blandt andet økonomien.

Enhedslistens Karen Thestrup Clausen, formand for klima, miljø og natur roste forslagsstillerne for, ikke blot at have tænkt sikkerhed for de gående ind i forslaget, men også miljøet og folkesundheden. Også hun anbefalede, at sagen sendes i udvalg, dog med den tilføjelse, at der skal komme en status på arbejdet til kommunalbestyrelsen inden året er gået, hvis ikke det kan nå at blive en beslutningssag.

Stampe Duus fra De Konservative tvivlede på, at man ville kunne nå at få en beslutningssag i indeværende år på grund af den tid det vil tage at have en dialog med Banedanmark. Men ellers var han positiv overfor forslaget.

Socialdemokratiets Lars Thaarbøl mindedes en plan om en gangbro i forbindelse med opførelsen af Slotscentret, og foreslog, at man kunne lave en gangbro i stedet for en tunnel.

Christian Ahlefeldt-Laurvig fra Venstre støttede også, at sagen blev sendt videre til planudvalget, men

Løsgængeren John Harpøth, der også er formand for Udvalget for Ælder og sundhed, mindedes fra for 10 år siden, da han var formand for Klima og Miljøudvalget, at der virkede elevatoren ved trappen ved tunnellen på Valdemar Sejrsvej heller ikke (fakta: elevatoren fra Erik Menvedsvej til Valdemar Sejrsvej blev besluttet og opført i 2016 -red.), og han anerkendte, at der har været mange problemer med elevatoren. Han mente dog, at en ny elevator kunne være en midlertidig løsning, mens forslaget om en gangtunnel bliver behandlet.

Lars Qvist fra Socialdemoratiet og formand for udvalget Plan, bolig og lokaludvikling, pointerede det økonomiske aspekt i en gangtunnel. Han mente, det ville være mere overkommeligt og en mere pragmagtisk løsning, hvis man kigger på, o der kan etableres et egentlig stisystem fra Valdemar Sejrsvej til Slotscentret.

Danmarksdemokraternes Søren Stavnskær undrede sig over, hvorfor gangtunellen i skal gå ud til en privatgrund – Slotscentrets – og ikke en kommunal sti. Stavnskær støttede, at sagen sendes i udvalg, men at der også kigges på, om en tunnel er den rigtige løsning, eller man f.eks. i stedet skulle lave et stisystem, hvor det ikke vil være nødvendigt, at skulle bruge en elevator.

Ole Brockdorff fra Socialdemokraterne gav udtryk for, at borgerforslaget var godt, men gjorde opmærksom på, at der er store niveauforskelle på hver side af jernbanen, og der på den ene side skal graves meget jord væk, hvis der skal laves en tunnel.

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (A) rundede punktet af med at konkludere, at der var flertal for at sende sagen i planudvalget, og at der som minimum kommer en status på sagen til kommunalbestyrelsen inden året er omme.

Leave a Reply