22. oktober 2024

Fossile brændstoffer, alkohol og aktiviteter i besatte områder – der er nogle af de problematiske værdipapirer, som Holbæk Kommune har investeret sine penge i.

Det viser data, som er indsamlet og bearbejdet af Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik, i samarbejde med Danwatch.

Gravercentret og Danwatch har kortlagt, hvilke værdipapirer der ligger i de investeringsfonde og investeringsforeninger, som kommunerne og regionerne har sat deres penge i. Disse oplysninger er så blevet sammenholdt med lister over hvilke værdipapirer, der er sortlistet af danske banker og pensionsselskaber samt FN.

Ifølge tallene har kommunen foretaget 316 investeringer til en samlet markedsværdi af knap 34,5 mio. kroner. Heraf er der 18 sortlistede værdipapirer fra selskaber til en værdi af ca. 823.000 kroner.

Kulsort olie

De lokale politikere holder sig ikke tilbage fra at tale om ‘grøn omstilling’ og ‘klima og miljø’. Alligevel har kommunen flere investeringer i virksomheder, som beskæftiger sig med fossile brændstoffer. Det drejer sig bl.a. om franske TotalEnergies, der er blandt verdens største olieselskaber.

Mens mange danskere har ‘flyskam’, når de sætter sig tilrette i flysædet for at tage på to ugers ferie til Mallorca, Dubai eller Thailand, så har Holbæk Kommune foretaget klima-uvenlig investeringer i flyselskabet EasyJet og i virksomheden International Consolidated Airlines Group S.A. som bl.a. tæller flyselskaberne Aer Lingus, British Airways og Iberia.

Aktiviteter i besatte områder

Kortlægningen viser, at Holbæk Kommune har investeret i virksomheden Booking Holdings Inc. som bl.a. står bag Booking.com, som står på FN´s liste over virksomheder, der er involveret i aktiviteter i israelske besatte områder.

Tilbyder hjælp til alkoholikere – men investerer i alkohol

En af Holbæk Kommunes opgaver er, at hjælpe folk med afhængighed. På kommunens hjemmeside kan man f.eks. læse: “Afhængighed er hverken sjovt for den, der er afhængig eller hans/hendes pårørende. Vi har forskellige tilbud, som er tilpasset både det, du er afhængig af og din alder”

Det til trods, så har kommunen, ifølge gennemgangen, værdipapirer i alkohol virksomheden Asahi Group, som bl.a. laver øl, vodka og whisky

Ekspert: Vigtigt at formulere en ansvarlig investeringspolitik

Der er ikke noget ulovligt i de investeringer, som kommunen har foretaget.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring fra Aalborg Universitet forklarer:

-Kommunerne må investere i samme investeringsbeviser som fonde og forventes at være økonomisk ansvarlige. De bør faktisk investere deres overskydende likviditet. Men de må kun investere i bestemte typer af obligationer og investeringsforeninger, siger professor i økonomistyring.

Om investeringer for ca. 0,8 mio i problematiske værdipapirer ud af en samlet investering på 34,5 mio. er meget kan man synes eller lade være.

Søren Larsen, der rådgiver virksomheder i bæredygtig virksomhedsdrift, finansiering samt ansvarlig investering og tidligere var chef for bæredygtige investeringer i Nykredit peger på noget, kommunerne generelt skal sørge for:

-Det er ret vigtigt at formulere en ansvarlig investeringspolitik og sikre, at man har en aftale med en forvalter, som kan gennemføre politikken. Derefter skal kommunerne som alle andre investorer sikre sig, at politikken faktisk bliver ført ud i livet, siger Søren Larsen, dog uden at tage stilling til Holbæk Kommunes investeringer specifikt.

Dokumentation: Liste over Holbæk Kommunes investeringer fra Gravercentret og Danwatch (Excel-ark).

Leave a Reply