Tirsdag blev 19 borgere – her i blandt flere fra vores område – hædret for deres heltemodige indsats.
De havde alle gjort en ekstraordinær indsats i forbindelse med hændelser, hvor deres indsats havde en stor betydning.
På politistationen i Roskilde overrakte politidirektør Jørgen Bergen Skov fra Midt- og Vestsjællands Politi den enkelte dusørmodtager overrakt et diplom i glas og ramme samt en dusør på 1.000 kroner.
27-årig deltog i redningsaktion, da mand faldt i havnen
Den 24. september 2023 kom der en melding ind til politiet om en beruset mand, som gik meget tæt på havnekantet i Holbæk. Da en patrulje kom frem, var manden faldet i vandet. Politibetjentene får fat i en tømmerflåde og sejler ud til manden i vandet og får ham op på land igen. Den 27-årige mand fra Holbæk, som er frivillig brandmand, får en alarm og løber straks hen til havnen og hjælper politiet med at få manden op på land. Her begynder han straks at give hjerte-lunge-redning. Desværre stod mandens liv ikke til at redde, og han døde senere på hospitalet.
Den 27-årige mand fra Holbæk har modtaget en dusør for sin ekstraordinære handlekraft, overblik og udholdenhed.
Begge polititjenestemænd er også blevet tildelt hver en dusør.
Mand ydede førstehjælp ved færdselsuheld
Den 18. december 2023 kommer en 40-årig mand fra Holbæk kørende ved Svinninge og ser, at der er sket et alvorligt færdselsuheld. Han parkerer med det samme sin bil på tværs af kørebanen for at spærre trafikken. Han får kontakt til det ene køretøjet, som er kørt i grøften og påbegynder livreddende førstehjælp på den ene af passagererne. Ifølge ambulanceredderne var manden alene i gang med hjertekompressioner i minimum ti minutter.
Manden blev på stedet, indtil ambulancen kom frem og hjalp med vidneforklaring, som hjalp politiet med at få klarhed over hændelsesforløbet.
Den 40-årige er blevet tildelt en dusør for sin ekstraordinære indsats, store mod og beslutsomhed.
Tre kvinder redder livløs mand i land
Den 31. juli 2024 var en 51-årig kvinde fra Svinninge og en 50-årig kvinde fra Gislinge i gang med at udføre malerarbejde på et hus i Nykøbing Sjælland. De to kvinder bemærkede en mand, som svømmede 200-300 meter ude i vandet efter sin hund.
Manden falder pludselig om og ligger livløs i vandet. Den 51-årige kvinde kontakter alarmcentralen, imens den 50-årige kvinde får kontakt til en 64-årig kvinde fra Frederiksberg, som går på stranden. Den 50-årige og den 64-årige kvinde svømmer sammen ud til manden og får ham reddet ind på stranden. Her begynder de hjerte-lunge-redning og bliver ved med dette, indtil politiet og ambulancen ankommer til stedet. Desværre afgik manden ved døden.
De tre kvinder er blevet tildelt en dusør for deres ekstraordinære mod og beslutsomhed.
Sådan bliver en borger indstillet til en dusør
Borgere bliver som hovedregel indstillet til dusør af typisk en politiansat, som har været involveret i en hændelse, hvor den første og umiddelbare vurdering er, at en borger har gjort en ekstraordinær indsats og derfor bør hædres.
Indstillingen vurderes herefter ledelsesmæssigt og i henhold til interne regler om tildeling af dusører til private, inden den endelige beslutning om tildeling af en dusør tages